Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 10
Sodo spalvos
Plačiau »
2018 m. Nr. 81
Augalų pasaulis – Viendienės
Plačiau »
2018 m. Nr. 3 (51)
Žolynų žurnalas
Plačiau »

Daržas

  Spausdinti

  Daržinė balandūnė – vertinga balandos giminaitė

Balandos (Chenopodium) – plačiai paplitusios piktžolės, vešančios azoto turtingose dirvose. Laiku neišrovus, jos subrandina galybę sėklų, kurios tuoj sudygsta, ir užkariauja daržus. Tai ne vienintelė šių augalų nuodėmė. Balandos patenka ir į stipriausių alergenų, augančių vidurinėje klimato juostoje, dešimtuką. Liepos pabaigoje ir rugsėjo pradžioje jos paskleidžia galybę žiedadulkių. Šiuo periodu žydi dar du stiprūs alergenai – ambrozija ir kartusis kietis, arba pelynas. Kenčiantiems nuo šienligės ir bronchų astmos žmonėms siūloma nupjauti besiformuojančius žiedynus ir laikytis atokiau nuo žydinčių augalų.
Gal dabar šios žolės ir temdo mūsų nuotaiką, bet anksčiau jos buvo plačiai vartojamos maistui. Badmečiu sėklų dėdavo į duoną, iš lapų ir stiebų virdavo sriubas, troškinius. Ir šiandien, vis dažniau kalbant apie sveiką mitybą, prisimenami augalai, kuriais protėviai pavasarį gelbėjosi nuo avitaminozės. Tik reikia atminti, kad balandas galima valgyti, kol jos jaunos, pavasarį ir vasaros pradžioje. Skinkite tas, kurių apatinė lapų pusė padengta baltu apnašu. Kitos gali būti karčios ar net nuodingos.
 

Balandos giminaitė – daržinė balandūnė (Atriplex hortensis). Ji kaip kultūrinis augalas buvo žinoma jau senovės Graikijoje ir Romos imperijoje. Ši daržovė plačiai auginta ir vertinta nuo viduramžių iki Renesanso. Vėliau, atsiradus špinatams, daržinių balandūnių šlovė priblėso.

Lengvas paburnojimas...

Daržinės balandūnės, kaip ir balandos, gali virsti piktžolėmis. Nors ant pirktojo sėklų pakelio rašoma, kad jos yra daugiametės, bet tai netiesa. Žiemą visa antžeminė dalis žūva. Pavasarį sudygsta į dirvą patekusios sėklos. Tai vienmečiai augalai.
Balandūnės neturi ryškaus skonio ir kvapo. Vartojamos kaip špinatai, salotos. Juk tai lapinės daržovės!

Papuoš gėlių darželį

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad daržinės balandūnės dirvai nereiklios. Jei dirvoje maža organinių medžiagų ir trūksta drėgmės, daigai ištįsta, lapeliai užauga maži ir kieti, neskanūs. Tokiomis niekieno širdies neužkariausi, o ir pats nelabai susižavėsi... Tiks tik daržui ar gėlynui pagražinti.
Balandūnių išvaizda svarbi ne mažiau už maistines savybes. Iki 1–1,5 m stiebus iškeliantys augalai pagyvina gėlynus. Ne be reikalo juos pamėgo įvairių šalių kraštovaizdžio architektai. Bet grįžkime į daržo lysvę...

Jei auginame maistui


Taigi skurdžioje dirvoje užsiauginsite „gėlių“. Visai kitaip balandūnės jaučiasi purioje, derlingoje, humusingoje dirvoje – užaugina traškius, sultingus lapelius. Svarbu, kad ir drėgmės netrūktų. Lapuose gausu askorbo rūgšties, rutino, augalinių baltymų, mineralinių druskų (ypač kalio druskų – sukluskite, širdininkai!), o blogosios oksalo rūgšties mažiau nei špinatuose.
Sėklos sėjamos pavasarį, atšilus dirvai, 1–1,5 cm gylyje. Daigai pakelia net iki –5 °C šalnas. Per tankų pasėlį, kai išauga 3–4 tikrieji lapeliai, retinkite, palikdami 15–20 cm tarpus. Išrautų neišmeskite – juos juk galima suvalgyti.
Skinkite augalus, kol jauni (20–30 dienų amžiaus) ir mėgaukitės vitaminais. Peraugusios balandūnės (aukštesnės nei 30–40 cm) neskanios, o tik gražios. Norėdami ilgiau jas valgyti, po kelių savaičių pasisėkite naujų. Balandūnėmis mėgaukitės pavasarį – vasarą atsiranda įvairesnių daržovių, tad šios žolės dažnai tiesiog pamirštamos.


    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Spalio 21, sekmadienis.
  Saulė teka 08:00, leidžiasi 18:07.
  Mėnulis teka 17:34, leidžiasi 03:34.
  Mėnulis Žuvyse, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis spalio 16 d.
  Raitvilas, Uršulė, Vilma, Gilanda.
  Lapų diena. Palanku augalus laistyti, purkšti, tręšti, persodinti prieskonines daržoves į vazonėlius, sėti ir pjauti veją. Grėbkite lapus. Kraukite kompostą. Ypač gerai yra ieškoti vandens, kasti, valyti šulinius.Nerekomenduojama ravėti, genėti vaismedžių ir krūmų, konservuoti, sandėliuoti daržovių, džiovinti žolelių ir daržovių, naikinti drėgmės ir pelėsių patalpose.
  Darganotas ruduo žada gerą derlių.

Apklausa

Kada baltinate vaismedžių kamienus?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082