Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 7
Sodo spalvos
Plačiau »
2018 m. Nr. 7
Mano sodyba
Plačiau »
2018 m. Nr. 2 (50)
Žolynų žurnalas
Plačiau »

Namai

  Spausdinti

  Žirniai virtuvėje

Žirniai labai vertingi ir maistingi, savo sudėtyje turintys daug baltymų, cukraus, riebalų, krakmolo, kalio druskų, fosforo, kitų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Žirnių lysvėse lukštendami ankštis mažieji gali pratupėti labai ilgai, o štai šeimininkės nešasi į virtuvę!

Kada valgyti?

Derlius subręsta ne vienu metu. Pavienės apatinės žalios ankštys nuskinamos pirmiausia – kai sėklos jau normalaus dydžio, bet dar minkštos. Tokias geriausia suvartoti šviežias ar sušaldyti. Subrendusios ankštys pradeda plyšti. Jas skinti geriausia ryte, kol drėgnos, minkštesnės, nebyra sėklos.
Šparaginių žirnių ankštys tinka maistui, kai pasiekia vaškinę brandą. Jos lenkiamos lengvai lūžta. Sėklos beveik normalaus dydžio, minkštos. Nuskynus derlių, stiebus geriausia nupjauti, o šaknis lysvėje palikti. Jos praturtina dirvą baltymais, kuriems mineralizavusis išauga gausus daržovių derlius.

Verta žinoti

*Žirniai palaikomi vėsiame vandenyje, kuriame ir išverdami. Juos geriau užmerkti iš vakaro.
*Brinkinti žirniai nesuverda, o nebrinkinti suverda. Su rūgščiais produktais ar pasūdyti jie ilgai neišverda, todėl skaninami tik išvirę, minkšti. Patiekalus galima pagardinti pipirais, mairūnais, kalendromis, česnakais, bazilikais, dašiais, maltu kardamonu.

Keliaujame į virtuvę!

Aukštaitiškas (biržiečių, pasvaliečių) žirnių apkepas


2–3 stiklinės žirnių miltų, 3 stiklinės vandens, truputis druskos.
Iš miltų, vandens ir druskos mediniu šaukštu arba maišikliu suplakite vidutinio tirštumo tešlą. Kuo į ją pateks daugiau oro, tuo bus puresnė. Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir kepkite orkaitėje arba krosnyje. Apkepą valgykite karštą su grietine arba varškės padažu.

Utenos krašto žirniniai blynai


1 stiklinė žirninių, 1 stiklinė kvietinių miltų, 3 stiklinės vandens, truputis druskos.
Padažui: 3 bulvės, 100 g lašinių, 1–2 svogūnai, 2 šaukštai miltų, 2–3 šaukštai grietinės, druskos.
Miltus ir vandenį sumaišykite, įberkite druskos. Įkaitintą keptuvę patepkite lašiniais ir kepkite didelius plonus blynus. Juos klokite į lėkštę keliais sluoksniais.
Padažui gerai sutrinkite virtas bulves. Smulkiai supjaustykite lašinius ir svogūnus, pakepinkite keptuvėje. Paskui suberkite miltus, įpilkite truputį karšto vandens, sukrėskite bulves, pasūdykite. Viską sumaišykite ir dar kelias minutes pavirkite. Paskaninkite grietine.

Žali žirniai su pyrago skrebučiais

5 stiklinės šviežių žalių žirnių, 1 šaukštas sviesto, 1 stiklinė pieno ar grietinėlės, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas cukraus, druskos.
Išlukštentus žirnius išvirkite pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Svieste pakepintus miltus, atskieskite žirnių nuoviru, pienu ir grietinėle, įberkite druskos, cukraus, pavirkite. Supylę žirnius dar kelias minutes pakaitinkite. Tada juos sudėkite į pusdubenį. Valgykite su pyrago skrebučiais.

Žalių žirnių ir morkų daržovienė

2 stiklinės šviežių žirnių, 4 vidutinio didumo morkos, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė pieno, 1 šaukštas cukraus, druskos.
Morkas supjaustykite griežinėliais, įdėkite sviesto, patroškinkite, kad suminkštėtų. Paskui suberkite išlukštentus žirnelius, įpilkite truputį vandens ir dar patroškinkite. Miltus pakepinkite svieste, atskieskite pienu, pavirinkite. Įberkite druskos, cukraus. Viską užpilkite ant žirnelių ir morkų, dar truputį pakaitinkite.
Daržovienę patiekite dubenyje. Valgykite su pyrago skrebučiais ar sluoksniuotos tešlos pyragėliais.
    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Liepos 19, ketvirtadienis.
  Saulė teka 05:08, leidžiasi 21:42.
  Mėnulis teka 13:21, leidžiasi 00:26.
  Mėnulis Svarstyklėse. Priešpilnis 22.52
  Aurėja (Aura), Galigantas, Mantigailė, Vincentas, Auksė
  Žiedų diena. KIRMINŲ DIENA. Galima sodinti gėles, žiedinius kopūstus, brokolius, vazonines gėles, krauti kompostą, rinkti ir džiovinti vaistinių augalų žiedus. Galima akiuoti alyvas ir rožes. Apkarpykite peržydėjusius gojinius šalavijus ir pentinius. Jie pakartotinai pražys rugsėjį. Apkarpykite ir vaistinius augalus, kad labiau ir tankiau šakotųsi. Šakeles galima suvartoti iš karto ar sudžiovinti. Patikrinkite, kaip sandėlyje laikosi svogūninių gėlių svogūnėliai, jei jų dar neiškasėte – iškaskite. Nepalanku tręšti, sėti ir sodinti šakniavaisines daržoves, sėti pašarines žoles, laistyti.
  Po perkūnijos gerai grybai dygsta, mat žemę atitranko.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082