Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterija
Atsisiųsk žurnalą "Sodo spalvos" NEMOKAMAI!

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2017 m. Nr. 3 (47)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2017 m. Nr. 78
Augalų pasaulis – Kambariniai medeliai
Plačiau »
2017 m. Nr. 11
Mano sodyba
Plačiau »

Namai

  Spausdinti

  Žirniai virtuvėje

Žirniai labai vertingi ir maistingi, savo sudėtyje turintys daug baltymų, cukraus, riebalų, krakmolo, kalio druskų, fosforo, kitų mineralinių medžiagų ir vitaminų. Žirnių lysvėse lukštendami ankštis mažieji gali pratupėti labai ilgai, o štai šeimininkės nešasi į virtuvę!

Kada valgyti?

Derlius subręsta ne vienu metu. Pavienės apatinės žalios ankštys nuskinamos pirmiausia – kai sėklos jau normalaus dydžio, bet dar minkštos. Tokias geriausia suvartoti šviežias ar sušaldyti. Subrendusios ankštys pradeda plyšti. Jas skinti geriausia ryte, kol drėgnos, minkštesnės, nebyra sėklos.
Šparaginių žirnių ankštys tinka maistui, kai pasiekia vaškinę brandą. Jos lenkiamos lengvai lūžta. Sėklos beveik normalaus dydžio, minkštos. Nuskynus derlių, stiebus geriausia nupjauti, o šaknis lysvėje palikti. Jos praturtina dirvą baltymais, kuriems mineralizavusis išauga gausus daržovių derlius.

Verta žinoti

*Žirniai palaikomi vėsiame vandenyje, kuriame ir išverdami. Juos geriau užmerkti iš vakaro.
*Brinkinti žirniai nesuverda, o nebrinkinti suverda. Su rūgščiais produktais ar pasūdyti jie ilgai neišverda, todėl skaninami tik išvirę, minkšti. Patiekalus galima pagardinti pipirais, mairūnais, kalendromis, česnakais, bazilikais, dašiais, maltu kardamonu.

Keliaujame į virtuvę!

Aukštaitiškas (biržiečių, pasvaliečių) žirnių apkepas


2–3 stiklinės žirnių miltų, 3 stiklinės vandens, truputis druskos.
Iš miltų, vandens ir druskos mediniu šaukštu arba maišikliu suplakite vidutinio tirštumo tešlą. Kuo į ją pateks daugiau oro, tuo bus puresnė. Tešlą sukrėskite į riebalais išteptą ir miltais pabarstytą skardą ir kepkite orkaitėje arba krosnyje. Apkepą valgykite karštą su grietine arba varškės padažu.

Utenos krašto žirniniai blynai


1 stiklinė žirninių, 1 stiklinė kvietinių miltų, 3 stiklinės vandens, truputis druskos.
Padažui: 3 bulvės, 100 g lašinių, 1–2 svogūnai, 2 šaukštai miltų, 2–3 šaukštai grietinės, druskos.
Miltus ir vandenį sumaišykite, įberkite druskos. Įkaitintą keptuvę patepkite lašiniais ir kepkite didelius plonus blynus. Juos klokite į lėkštę keliais sluoksniais.
Padažui gerai sutrinkite virtas bulves. Smulkiai supjaustykite lašinius ir svogūnus, pakepinkite keptuvėje. Paskui suberkite miltus, įpilkite truputį karšto vandens, sukrėskite bulves, pasūdykite. Viską sumaišykite ir dar kelias minutes pavirkite. Paskaninkite grietine.

Žali žirniai su Stat-counters.net
This domain name expired on 2017-08-04 08:57:12
Click here to renew it.
pyrago skrebučiais


5 stiklinės šviežių žalių žirnių, 1 šaukštas sviesto, 1 stiklinė pieno ar grietinėlės, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas cukraus, druskos.
Išlukštentus žirnius išvirkite pasūdytame vandenyje ir nusunkite. Svieste pakepintus miltus, atskieskite žirnių nuoviru, pienu ir grietinėle, įberkite druskos, cukraus, pavirkite. Supylę žirnius dar kelias minutes pakaitinkite. Tada juos sudėkite į pusdubenį. Valgykite su pyrago skrebučiais.

Žalių žirnių ir morkų daržovienė

2 stiklinės šviežių žirnių, 4 vidutinio didumo morkos, 1 šaukštas sviesto, 1 šaukštas miltų, 1 stiklinė pieno, 1 šaukštas cukraus, druskos.
Morkas supjaustykite griežinėliais, įdėkite sviesto, patroškinkite, kad suminkštėtų. Paskui suberkite išlukštentus žirnelius, įpilkite truputį vandens ir dar patroškinkite. Miltus pakepinkite svieste, atskieskite pienu, pavirinkite. Įberkite druskos, cukraus. Viską užpilkite ant žirnelių ir morkų, dar truputį pakaitinkite.
Daržovienę patiekite dubenyje. Valgykite su pyrago skrebučiais ar sluoksniuotos tešlos pyragėliais.
    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Lapkričio 18, šeštadienis.
  Saulė teka 07:55, leidžiasi 16:12.
  Mėnulis teka 07:18, leidžiasi 16:33.
  Mėnulis Šaulyje 20:59. Jaunatis 06:42
  Ginvydas, Otonas (Otas), Romanas, Salomėja.
  Latvijos nepriklausomybės diena.
  Vaisių diena. Galima genėti sergančius medžius, krūmus, naikinti virš žemės gyvenančius kenkėjus, samanas. Netinkamas metas sodinti gūžines salotas, laistyti, tręšti, kaupti, ravėti.
  Sausas lapkritis – be vandens šulinys.

Apklausa

Ar užsisakytumėte elektroninę „Sodo spalvų” prenumeratos versiją?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082