Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 3 (51)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2018 m. Nr. 9
Sodo spalvos
Plačiau »
2018 m. Nr. 9
Mano sodyba
Plačiau »

Namai

  Spausdinti

  Džiovinti pomidorai

Turint daug pomidorų galima juos džiovinti ir konservuoti aliejuje. Perspėjame: darbo daug, o ir pomidorų reikia nemažai (iš 6 kg gaunasi vos pora puslitrinių stiklainių), tačiau pabandyti verta. Tai labai gurmaniškas valgis – galima valgyti vienus ar su makaronais, užsidėti ant skrebučio, pagardinti salotas. Alyvuogių aliejus, kuriame konservuojami džiovinti pomidorai, labai aromatingas ir daug kur tinkamas – čia jau Jūsų fantazijos reikalas!

Jums reikės: gerai prinokusių pomidorų, poros skiltelių česnakų, alyvuogių aliejaus (geriausiai Extra Virgin), baltojo vyno acto, druskos, prieskoninių žolelių (tinka čiobreliai, bazilikai, rozmarinai).

Džiovinimas
Nuplauname pomidorus ir paliekame juos nudžiūti. Sausus pomidorus supjaustome vidutinio dydžio skiltelėmis ir dedame į skardą, prieš tai ją iškloję kepimo popieriumi. Pomidorus pabarstome druska (druskos tiek, kiek beriame pomidorus valgydami žalius), prieskoninėmis žolelėmis. Skardą (arba kelias) pašauname į orkaitę, nustatome maždaug 60–70 laipsnių temperatūrą, praveriame orkaitės dureles ir taip paliekame pomidorus 8–10 valandų, pavyzdžiui, nakčiai. Kartkartėmis patikriname, kaip sekasi – svarbu, kad pomidorai neperdžiūtų, bet kad ir nebūtų šlapi. Gerai išdžiūvę pomidorai būna lyg guminiai ir labai susitraukia, todėl nereikėtų nustebti, kad jų liko tiek mažai...
Dėmesio! Pomidorai išdžius greičiau, jei pašalinsite skystimą su sėklomis.

Konservavimas

Imame nedidelį puodą ir jame užviriname baltojo vyno actą (tinka ir paprastas actas su trupučiu vandens). Actui užvirus, į jį nedidelėmis porcijomis nardiname džiovintus pomidorus. Acte pomidorus palaikome tik keletą sekundžių, o ištraukę dedame tiesiai į švariai išplautą stiklainį.
Tai kartojame, kol baigiasi pomidorai arba stiklainiai. Nuluptą česnaką taip pat panardiname į actą ir dedame į stiklainį kartu su pomidorais. Tuomet pilame alyvuogių aliejų – jis turėtų apsemti pomidorus. Šiuos dar truputį paspaudžiame, kad neliktų oro tarpų. Kai viskas padaryta, belieka stiklainius su visu turiniu pasterizuoti. Truputį prisukę dangtelius, dedame stiklainius į puodą su verdančiu vandeniu ir paviriname 15 minučių. Telieka gerai užsukti dangtelius ir, palaukus bent mėnesį, ragauti gurmaniškuosius pomidorus. Skanaus!


    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Rugsėjo 21, penktadienis.
  Saulė teka 07:02, leidžiasi 19:20.
  Mėnulis teka 18:24, leidžiasi 02:28.
  Mėnulis Vandenyje, pilnėjantis, II ketvirtis.
  Matas, Mantvilas, Nijolė, Viskintė
  Šv. Matas. Alutinis. Bobų vasara. Rudens lygiadienis. Tarptautinė taikos diena
  Žiedų diena. KIRMINŲ DIENA. Galima purenti dirvą, ravėti. Grėbkite lapus. Kad labiau sumedėtų vijoklinių rožių ūgliai, jų viršūnėles nugnybkite – geriau žiemos. Vidurdienį, nukritus rasai, rinkite vienmečių gėlių sėklas. Nepalanku sėti, sodinti, laistyti.
  Kai rudens dieną vorsiūliai visur laukus apdraiko – lauk rytoj giedros.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082