Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2019 m. Nr. 1 (83)
Augalų pasaulis – Pavasariniai žalumynai
Plačiau »
2019 m. Nr. 1 (53)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2019 m. Nr. 4
Sodo spalvos
Plačiau »

Namai

  Spausdinti

  Kardamonas ir kadagių uogos. Kalėdų kvapai

Kardamonas – saldaus skonio, stipraus kvapo sėklos arba milteliai. Jie gaunami iš 2–6 m aukščio imbierinių šeimos žolinio augalo – tikrojo kardamono (Elettaria cardamomum), paplitusio Indijoje, Šri Lankoje, Tailande, Papua Naujojoje Gvinėjoje. Vaisiai su sėklomis skinami neprinokę – tada eterinio aliejaus jose būna susikaupę daugiausia. Kardamonas yra dviejų rūšių: juodasis ir žaliasis. Pagal brangumą jis yra antrasis prieskonis po šafrano.
Įvairiose Europos šalyse kardamonas vartojamas sausainiams, meduoliams, marcipanams, mieliniams gaminiams, vaisių kompotams, paštetams, dešroms, sriuboms, mėsos sultiniams paskaninti. Indų, pakistaniečių ir kitų rytiečių virtuvėse jo dedama į ryžių pudingus, įvairios mėsos (avienos, ėrienos, kiaulienos) patiekalus, jautienos ir vištienos troškinius, saldumynus, prieskonių mišinius (pavyzdžiui, garam masala), prieskonių arbatą. Vidurio Rytų šalių gyventojai, pagerbdami savo svečius, dažnai pasiūlo jiems kavos su kardamonu. Žinovai pataria įsigytas sėklas laikyti neišlukštentas, kad greitai neprarastų kvapo.

Kadagių uogos – aštraus specifinio kvapo ir skonio, kuriuos suteikia eterinis aliejus, dervos ir kitos medžiagos, prieskonis, todėl taip pat vartotinas saikingai. Galime pasidžiaugti, kad jo tikrai nereikia atsivežti iš už jūrų marių. Jei nenorime pirkti parduotuvėje, paieškokime miške. Rudenį grybaudami nepraeikime pro kietokais tamsiai mėlynais karoliukais pasipuošusį spygliuotį – paprastąjį kadagį (Juniperus communis), daug kur Lietuvoje ėgliu, kadugiu vadinamą. Būtinai prisirinkime porą saujų į kišenę ir parsinešę išdžiovinkime gerai vėdinamoje patalpoje arba 30 °C temperatūros džiovykloje. Laikomos supiltos į drobinį maišelį, gerųjų savybių nepraranda apie trejus metus.
Kadagių uogos skatina virškinimą, todėl jų dedama į jautienos, kiaulienos, žvėrienos, avienos, rečiau – žuvų, ankštinių daržovių patiekalus, tamsius padažus. Kai kuriose šalyse jomis pagerinamas rauginamų agurkų, burokėlių ir kopūstų, taip pat sausainių, saldainių skonis. Apie rūkytus mėsos gaminius, kvepiančius sakingomis šakelių (liaudiškai verbomis) dūmais, turbūt nė užsiminti neverta – ši maisto ruošimo technologija lietuviams gerai žinoma nuo senų laikų.


 

    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Balandžio 21, sekmadienis.
  Saulė teka 06:02, leidžiasi 20:34.
  Mėnulis teka 23:07, leidžiasi 07:25.
  Mėnulis Šaulyje 18:59, dylantis, III ketvirtis. Pilnatis balandžio 19 d.
  Amalija, Anzelmas, Konradas.
  Šv. Velykos.
  Te prisikėlimo ryto spinduliai namus ir širdis pripildo tyros meilės, nuoširdaus džiaugsmo ir šeimos vienybės.
  Jei balandžio mėnuo šiltas, reikia tikėtis geros vasaros ir rudens.

Apklausa

Kur perkate sėklas?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082