Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2019 m. Nr. 1 (83)
Augalų pasaulis – Pavasariniai žalumynai
Plačiau »
2019 m. Nr. 1 (53)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2019 m. Nr. 3
Mano sodyba
Plačiau »

Namai

  Spausdinti

  Baltieji pipirai ir aitrioji paprika. Kalėdų kvapai

Baltieji pipirai – tai ypatingu būdu paruošti juodojo pipiro (Piper nigrum) vaisiai. Ši liana auginama Pietų Indijoje, Vietname, Šri Lankoje, Malaizijoje, Indonezijoje ir kai kur kitur. Plantacijose surinkti beveik visiškai subrendę augalo vaisiai apdorojami karštais garais arba kelias dienas mirkomi vandenyje, kad nusiluptų žievelė, ir išdžiovinami. Gautas produktas kainuoja brangiau negu juodieji pipirai. Mūsų parduotuvėse galima įsigyti kreminių žirnelių arba miltelių.
Kvapnusis prieskonis labiausiai tinka mėsos ir žuvų patiekalams, trintoms sriuboms, bulvėms, šviesiems padažams, marinatams paskaninti.
 

Aitrioji paprika pasižymi labai aštriu skoniu, kurį suteikia alkaloidas kapsaicinas, ir stipriu kvapu. Užtenka pauostyti raudonų miltelių ar netyčia akis patrinti ranka, kuria ką tik pjaustyta žalia ar džiovinta ankštis – ir tuoj pat iš akių pasipils ašaros, prasidės stiprus čiaudulys. Tad bene labiausiai šis prieskonis džiugina aštraus maisto mėgėjus.
Manoma, kad vienmetė paprika (Capsicum anuum) į Europą atkeliavo iš Vidurio ir Pietų Amerikos XVI amžiaus pabaigoje, po Kristupo Kolumbo kelionės į Ameriką. Tai neaukštas krūminis augalas. Netrukus ji paplito po visą pasaulį ir atsirado galybė atmainų, veislių. Daugiausia kapsaicino yra ankščių vidinėse pertvarose ir odelėje, todėl jas pašalinus skonis sušvelnėja. Pietų Azijos ir Afrikos ūkininkai, saugodami javų pasėlius nuo dramblių, tvoras ir kitokias konstrukcijas apibarsto paprikų milteliais.
Aitrioji paprika yra viena iš kario sudėtinių dalių. Ją labai mėgsta šiltųjų kraštų – Lotynų Amerikos ir Azijos šalių – gyventojai, nes padeda išvengti nemalonių virškinimo sistemos negalavimų. Nedideliais kiekiais prieskonio dedama į mėsos, ryžių ir žuvų patiekalus, spagečius, salotas, sriubas, košes, padažus, pastas, marinuotas daržoves, aliejų, actą. Specifinį skonio atspalvį jis suteikia šokoladui, saldiems desertams. Puikiai dera su kalendra, česnakais, čiobreliais, bazilikais.

    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Kovo 26, antradienis.
  Saulė teka 07:07, leidžiasi 19:44.
  Mėnulis teka 00:30, leidžiasi 08:57.
  Mėnulis Šaulyje, dylantis, III ketvirtis. Pilnatis kovo 21 d.
  Arbutas, Emanuelis, Liudgardas, Teklė, Feliksas, Laimis, Vydmantė.
  Vaisių diena. Sėkite ar persodinkite gumbinius salierus, petražoles, geltekles, porus, ridikėlius. Tręškite augalus, auginančius vaisius virš žemės, vežkite mėšlą. Jei nešąla, skiepykite, genėkite vaiskrūmius ir vaismedžius. Tvarkykite, valykite rūsius. Negalima sodinti gūžinių salotų, ravėti.
  Kai po žiemos avily mažai negyvų bičių – užderės grikiai.

Apklausa

Kur perkate sėklas?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082