Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 79
Augalų pasaulis – Sodo genėjimas
Plačiau »
2017 m. Nr. 4 (48)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2018 m. Nr. 2
Sodo spalvos
Plačiau »

Naujienos

  Spausdinti
Tarp metų atradimų – VDU gimusi inovacija: sausas medus
 

Kompetentinga komisija išrinko metų inovaciją Lietuvoje. MITA projekte „INOprogresas“ iš beveik 30 dalyvių nugalėtoju buvo išrinktas revoliuciją maisto pramonėje žadantis atradimas: sausas medus, kuris gaminamas išsaugant visas gerąsias savybes ir pasitelkiant ekonomiškai praktiškiausią medaus džiovinimo būdą. Inovaciją sukūrė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) magistranto Eriko Treskovskio įkurta biotechnologijų įmonė „Probiomas“.

Projekte „INOprogresas“, kurį inicijavo Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) kartu su 302 Found

Found

The document has moved here.

Ūkio ministerija, buvo pristatyta 30 lietuvių kūrėjų, inovacijų ir išradimų. Paskutiniame etape 9 atrinktus inovacijų kūrėjus įvertino kompetentinga komisija, kurią sudarė Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros direktorius Kęstutis Šetkus, verslininkas ir investuotojas Ilja Laursas, TV3 kūrybos direktorius Arvydas Rimas ir VGTU Žinių ir technologijų perdavimo centro vadovė Vilma Purienė.

Komisijos sprendimu, projektą laimėjo „Probiomas“, įmonė, pasitelkianti moderniausius biotechnologijų metodus ir gaminanti šalyje mažai matytą produktą – sausą medų. Įmonės įkūrėjas, dabar jau VDU absolventas, E. Treskovskis technologines inovacijas įgyvendino VDU Gamtos mokslų fakulteto laboratorijoje. Bendradarbiaujant su universitetu, buvo išvystyta startuolio idėja.

Sauso medaus gaminimui „Probiomas“ naudoja ekonomiškai  purkštuvinio džiovinimo būdą, kurio metu produktas atomizuojamas iki mikrodalelių ir iš jo išgarinama drėgmė, tuo pat metu neprarandant jokių antibakterinių ir kitų sveikatai naudingų savybių. Inovacija išsprendžia medaus laikymo problemas maisto pramonėje – įprastas medus yra klampus, sunkus, užkemša gamybos įrenginius.

„Toks medus yra daug patogesnis konditerijos gaminiams, nes jį patogu dozuoti, transportuoti, jis lengvesnis, bet išlaiko visas unikaliąsias savybes. Konditerijoje jį naudoti vietoj cukraus yra daug naudingiau žmogaus organizmui“, – pasakoja VDU Žinių ir technologijų perdavimo centro mokslo paslaugų vadybininkė Dalytė Mardosaitė-Busaitienė.

 
 

Šiandien

  Vasario 25, sekmadienis.
  Saulė teka 07:18, leidžiasi 17:47.
  Mėnulis teka 12:14, leidžiasi 03:56.
  Mėnulis Vėžyje 05.06, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis vasario 23 d.
  Margiris, Rasa, Regimantas, Viktoras.
  Lapų diena. Galima sėti, sodinti, pikuoti lapines daržoves (svogūnus, krapus, salotas, išskyrus gūžines), augančias šildomame šiltnamyje ar ant palangės, laistyti kambarinius augalus. Tamsiame rūsyje ar sandėliuke želdinkite cikorijas žiemos stalui paįvairinti. Atrinkite stambesnius, neišsišakojusius šakniavaisius ir laikykite gilioje dėžutėje, smėlyje ar žemėje. Netinkama diena sėti vijoklinius augalus.
  Žiema su varvekliais, vasara su avižomis.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082