Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 2
Sodo spalvos
Plačiau »
2017 m. Nr. 4 (48)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2018 m. Nr. 79
Augalų pasaulis – Sodo genėjimas
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti
1 - 2 - 3 - 4 - Kitas »
N Muskatas: gydomosios savybės ir dar daugiau...
Muskatai nuo seno vartojami ne tik kaip prieskoniai, bet ir kaip vaistai. Sudėtyje yra eterinių aliejų, krakmolo, baltymų, pektinų, saponinų ir kitų medžiagų.     Įvairių šalių tradicinėje ir liaudies medicinoje jais rekomenduojama ...  Toliau »
Lauro lapai – virškinimui gerinti
Lauramedžio lapuose, žieduose ir uogose yra eterinio aliejaus (4,5 proc.), kuris naudojamas medicinoje, parfumerijos, konditerijos ir likerių pramonėje. Lapuose šios medžiagos daugiausia susikaupia lapkritį ir gruodį. Dar yra cineolio, acto, valerijonų ...  Toliau »
Gvazdikėliai – sveikatai ir skoniui
Artėjant Kalėdoms namai pakvimpa kasdienai neįprastais kvapais... Vienas jų – gvazdikėlių? Ar žinote, kad šie nepaprasti prieskoniai, kurių kvapas ir skonis asocijuojasi su just try! gražiausia žiemos švente, vertinami ne tik virtuvėje? Jie ...  Toliau »
Kokių gydomųjų galių turi plautės?
Lotyniškas pavadinimas kildinamas iš žodžio pulmo ‘plautis’. Jis siejamas su augalo vaistinėmis savybėmis ir prigijo daugelyje kalbų: vokiškai Lungenkraut, angliškai lungwort, rusiškai легочница. ...  Toliau »
Graikiniai riešutai: ir sveikatai, ir grožiui
Besidomintys sveika mityba tikrai žino, kad riešutus valgyti labai naudinga. Graikiniai riešutmedžiai turi ypač ilgą sąrašą gydomųjų savybių. Kokių?   Šiuolaikinė medicina patvirtina graikinių riešutmedžių ...  Toliau »
Kuminas: platus naudojimas virtuvėje ir gydomosios savybės
Į Lietuvą įsiveržusios tolimų kraštų virtuvių mados pažėrė ir negirdėtų arba mažai žinomų prieskonių. Vieni iš jų yra kuminai. Nors nemalti šie prieskoniai panašūs į kmynus, tačiau aromatas ir skonis kitoks, specifinis, ne ...  Toliau »
Garstyčių nauda sveikatai ir grožiui
Jau daug amžių žmonės valgo garstyčias. Išradingi gamintojai sukūrė daug rūšių, nuolat besirungiančių dėl geriausiųjų vardo. Tačiau garstyčias giria ne tik kulinarai, bet ir gydytojai, žemdirbiai, bitininkai, pramonininkai, grožiu besirūpinantys. ...  Toliau »
Česnakai: didelis naudingų savybių pluoštas
Česnakai – bene populiariausi vaistiniai ir prieskoniniai augalai, konservantas. Jie vertinami dėl aštraus kvapo ir pikantiško skonio. Maža to, pasižymi solidžiu vitaminų ir gydomųjų savybių sąrašu. Česnakas seniai žinomas ...  Toliau »
Nakviša liaudies medicinoje
Liaudies medicinoje dvimete nakviša gydoma nuo seno. Antžeminė dalis pjaunama per žydėjimą ir džiovinama pavėsyje, gerai vėdinamoje vietoje. Lapuose yra vitamino C, angliavandenių, flavonoidų, fenolkarboninės ir askorbo rūgščių, sitosterino, ...  Toliau »
Nakviša: pluoštas gydomųjų savybių
Nuo liepos iki rugsėjo pabaigos, vakarais, dirvonuojančiuose laukuose, pakelėse, smėlynuose, palei namus, kelius ir geležinkelius žiebiasi nakvišos. Dieną žiedai snaudžia ir būna panašūs į varpelius, o prieš saulėlydį arba apsiniaukusiomis ...  Toliau »
Saldymedis – realus ženšenio konkurentas
Ar pasaulyje yra bent vienas augalas, prilygstantis ženšeniui? Pasirodo, taip. Pasak kinų, žmogui stiprybės ir ilgaamžiškumo gali suteikti paprastasis saldymedis. Ajurvedoje jis laikomas augalu raktu, nes veikia visus organus, ir dedamas ...  Toliau »
Persikai iš savo sodo: ką pagaminti gardaus ir sveiko?
Persikas (Prunus persica) – erškėtinių šeimos medžių rūšis, kilusi iš Kinijos. Savo tėvynėje jis laikomas ilgaamžiškumo simboliu. Į Europą natūraliai Kinijoje augantis medis atkeliavo Romos klestėjimo laikais. ...  Toliau »
Dilgėlių tirštasriubė
Apie dilgėlių naudą grožiui ir sveikatai kalbama daug ir tai ne pramanas. Neretą erzinančios piktžolės turi daugybę vitaminų ir mineralų. Siūlome paragauti dilgėlių sriubos, pasižyminčios išskirtiniu skoniu ir labai lengvai pagaminamos. 4 ...  Toliau »
Stebuklingoji agurklė: ir organizmui stiprinti, ir patiekalams gardinti
Agurklės labai naudingos. Gydomųjų savybių turi šviežia ir džiovinta antžeminė dalis, žiedai. Lapai skinami nuo jaunų, nepražydusių augalų. Žolė pjaunama prieš žydėjimą ar jo pradžioje. Džiovinama pavėsyje plonu sluoksniu, gerai vėdinamoje ...  Toliau »
Saldžioji stevija: saldumo paslaptis, nauda sveikatai ir virtuvėje
Stevija – už cukrų saldesnė žolė. Bet ar žinote jos saldumo paslaptį? Nors stevijų žolė yra maždaug 10–15 kartų saldesnė už cukrų, o ekstraktai – net 100–300 kartų, mokslininkai tvirtina, kad jie nedidina cukraus kiekio kraujyje. Kodėl ...  Toliau »
1 - 2 - 3 - 4 - Kitas »

Šiandien

  Vasario 25, sekmadienis.
  Saulė teka 07:18, leidžiasi 17:47.
  Mėnulis teka 12:14, leidžiasi 03:56.
  Mėnulis Vėžyje 05.06, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis vasario 23 d.
  Margiris, Rasa, Regimantas, Viktoras.
  Lapų diena. Galima sėti, sodinti, pikuoti lapines daržoves (svogūnus, krapus, salotas, išskyrus gūžines), augančias šildomame šiltnamyje ar ant palangės, laistyti kambarinius augalus. Tamsiame rūsyje ar sandėliuke želdinkite cikorijas žiemos stalui paįvairinti. Atrinkite stambesnius, neišsišakojusius šakniavaisius ir laikykite gilioje dėžutėje, smėlyje ar žemėje. Netinkama diena sėti vijoklinius augalus.
  Žiema su varvekliais, vasara su avižomis.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082