Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 10
Sodo spalvos
Plačiau »
2018 m. Nr. 10
Mano sodyba
Plačiau »
2018 m. Nr. 3 (51)
Žolynų žurnalas
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - Kitas »
N Jeronimas – grožio procedūroms
Pelargonijų eterinis aliejus naudingas veido odai. Jis palaiko pH pusiausvyrą, suteikia šviežumo, skaistumo, lygina raukšles. Tinka spuoguotai, jautriai, sausai, riebiai ir mišriai odai. Nustatyta, kad ši priemonė puikiai gydo ...  Toliau »
Gydomosios jeronimo savybės
Gydomosios maloniosios pelargonijos savybės žinomos nuo antikos laikų. Ji vartota nuo hemorojaus, dizenterijos, uždegimų, vidinio kraujavimo ir kitų negalavimų. Manyta, kad šis augalas padeda išgydyti lūžius, navikus. Palietę ar patrynę ...  Toliau »
N Pupelės: ir sotu, ir sveika
Pupelės – maistingos daržovės. Džiovintų sėklų energetinė vertė – 309 kcal. Jose gausu angliavandenių, riebalų, apie 20 proc. baltymų, kurių aminorūgštyse esantis lizinas, argininas, triptofanas, histidinas, metioninas ir tirozinas ...  Toliau »
Pupos – maistingesnės už daugelį daržovių
Pupos turtingos baltymų (35 proc.) ir angliavandenių (55 proc.), šešiskart kaloringesnės už kopūstus, 3,5 karto – už bulves. Baltymingumu jos prilygsta mėsai, o riebalų turi mažiau, todėl tinka suliesėti norintiems žmonėms. Sėklose ...  Toliau »
Magiškosios ir gydomosios notros galios
Skaitai enciklopedinį augalo aprašymą – nieko ypatingo: notra (Stachys) yra gausios lūpažiedžių (notrelinių) šeimos atstovė, dažniausiai daugiametis žolynas, paplitęs Europoje, Šiaurės Afrikoje, Vakarų Sibire. Bet kai pavartai ...  Toliau »
Svogūnai: maitina ir gydo
Svogūnų tėvynė – Vidurinė Azija. Iš ten jie prieš 5 000 metų išplito į Senąjį Egiptą, Graikiją, Romą. Į Lietuvą šie augalai atkeliavo XII amžiuje. Ir turbūt nė viena daržovė nesulaukė tokio pripažinimo kaip maistas ir ...  Toliau »
Vertingosios krieno savybės
Pasak vienos legendos, Delfų orakulas pasakęs dievui Apolonui: „Ridikėlio vertė kaip švino, burokėlio – kaip sidabro, krieno – kaip aukso.“ Ir jis buvo visiškai teisus. Krienas turtingas fitoncidų, eterinių aliejų, ...  Toliau »
Trumpai apie spanguoles: ar galime auginti sode?
Daugelis sutiks, jog spanguolės yra puikios uogos, bet jų rinkimas – ne pats lengviausias užsiėmimas. Nori turėti kibirėlį – pirmiausia susirask augavietę, tada nusiteik paplušėti ir išsiruošk geram pusdieniui į raistą. ...  Toliau »
Muskatas: gydomosios savybės ir dar daugiau...
Muskatai nuo seno vartojami ne tik kaip prieskoniai, bet ir kaip vaistai. Sudėtyje yra eterinių aliejų, krakmolo, baltymų, pektinų, saponinų ir kitų medžiagų.     Įvairių šalių tradicinėje ir liaudies medicinoje jais rekomenduojama ...  Toliau »
Lauro lapai – virškinimui gerinti
Lauramedžio lapuose, žieduose ir uogose yra eterinio aliejaus (4,5 proc.), kuris naudojamas medicinoje, parfumerijos, konditerijos ir likerių pramonėje. Lapuose šios medžiagos daugiausia susikaupia lapkritį ir gruodį. Dar yra cineolio, acto, valerijonų ...  Toliau »
Gvazdikėliai – sveikatai ir skoniui
Artėjant Kalėdoms namai pakvimpa kasdienai neįprastais kvapais... Vienas jų – gvazdikėlių? Ar žinote, kad šie nepaprasti prieskoniai, kurių kvapas ir skonis asocijuojasi su gražiausia žiemos švente, vertinami ne tik virtuvėje? Jie ...  Toliau »
Kokių gydomųjų galių turi plautės?
Lotyniškas pavadinimas kildinamas iš žodžio pulmo ‘plautis’. Jis siejamas su augalo vaistinėmis savybėmis ir prigijo daugelyje kalbų: vokiškai Lungenkraut, angliškai lungwort, rusiškai легочница. ...  Toliau »
Graikiniai riešutai: ir sveikatai, ir grožiui
Besidomintys sveika mityba tikrai žino, kad riešutus valgyti labai naudinga. Graikiniai riešutmedžiai turi ypač ilgą sąrašą gydomųjų savybių. Kokių?   Šiuolaikinė medicina patvirtina graikinių riešutmedžių ...  Toliau »
Kuminas: platus naudojimas virtuvėje ir gydomosios savybės
Į Lietuvą įsiveržusios tolimų kraštų virtuvių mados pažėrė ir negirdėtų arba mažai žinomų prieskonių. Vieni iš jų yra kuminai. Nors nemalti šie prieskoniai panašūs į kmynus, tačiau aromatas ir skonis kitoks, specifinis, ne ...  Toliau »
Garstyčių nauda sveikatai ir grožiui
Jau daug amžių žmonės valgo garstyčias. Išradingi gamintojai sukūrė daug rūšių, nuolat besirungiančių dėl geriausiųjų vardo. Tačiau garstyčias giria ne tik kulinarai, bet ir gydytojai, žemdirbiai, bitininkai, pramonininkai, grožiu besirūpinantys. ...  Toliau »
1 - 2 - 3 - 4 - 5 - Kitas »

Šiandien

  Spalio 21, sekmadienis.
  Saulė teka 08:00, leidžiasi 18:07.
  Mėnulis teka 17:34, leidžiasi 03:34.
  Mėnulis Žuvyse, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis spalio 16 d.
  Raitvilas, Uršulė, Vilma, Gilanda.
  Lapų diena. Palanku augalus laistyti, purkšti, tręšti, persodinti prieskonines daržoves į vazonėlius, sėti ir pjauti veją. Grėbkite lapus. Kraukite kompostą. Ypač gerai yra ieškoti vandens, kasti, valyti šulinius.Nerekomenduojama ravėti, genėti vaismedžių ir krūmų, konservuoti, sandėliuoti daržovių, džiovinti žolelių ir daržovių, naikinti drėgmės ir pelėsių patalpose.
  Darganotas ruduo žada gerą derlių.

Apklausa

Kada baltinate vaismedžių kamienus?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082