Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterija
Atsisiųsk žurnalą "Sodo spalvos" NEMOKAMAI!

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2017 m. Nr. 11
Mano sodyba
Plačiau »
2017 m. Nr. 3 (47)
Žolynų žurnalas
Plačiau »
2017 m. Nr. 78
Augalų pasaulis – Kambariniai medeliai
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti

  Persikai iš savo sodo: ką pagaminti gardaus ir sveiko?

Persikas (Prunus persica) – erškėtinių šeimos medžių rūšis, kilusi iš Kinijos. Savo tėvynėje jis laikomas ilgaamžiškumo simboliu. Į Europą natūraliai Kinijoje augantis medis atkeliavo Romos klestėjimo laikais. Kelionėje jis gavo Persijos obuolio pavadinimą ir išplito visoje to meto Vakarų Europoje. Prancūzijoje vaisiai vertinti dėl unikalaus skonio ir aromatingumo. Šiandien persikas sode – anokia naujiena. Bet kad egzotika – nepaneigsime. Vis dėlto reikėtų atminti, kad sode išauginti vaisiai skoniu ir aromatingumu gerokai lenkia pirktus prekybos centruose. Todėl virtuvėje rekomenduojame naudoti savo užaugintus persikus. O ką gardaus galima pagaminti iš šio ilgaamžiškumo simbolio?
 

Persikų kompotas

Jums reikės:

1 kg persikų,
1,5 stiklinės cukraus,
1 l vandens.

Gaminame:

Kad persikai dailiai atrodytų, nuplovus rekomenduojama juos sudėti į užvirintą vandenį. Palaikius 2–3 minutes vaisius reikia išgriebti ir, nulupus odelę, perpjovus pusiau, išimti kauliukus. Tada į puodą suberiamas cukrus, įpilama vandens (apie 1 l) ir užvirinama. Į stiklainius sudedami persikų gabaliukai ir užpilami sirupu. Palaikius, kol šiek tiek atvės, sirupą reikia nupilti ir užvirinti. Procedūrą pakartojus tris kartus stiklainiai užsukami dangteliais.

Skanaus!

Dieviškųjų persikų marmeladas

Jums reikės:

1 kg persikų,
0,6 kg cukraus,
1 stiklinė vandens,
0,5 citrinos sultys (jei persikai labai saldūs, jų gali būti ir daugiau)

Gaminame:
Persikai nuplaunami ir 2–3 minutėms sudedami į puodą su verdančiu vandeniu. Po to jie išimami, nulupami ir, perpjovus į 2–4 skilteles, ištraukiami kauliukai. Į kitą puodą supilamas vanduo ir cukrus, užvirinama. Į sirupą sudedami persikai ir įspaudžiama citrinos sulčių. Verdama 5–7 minutes. Paliekama pastovėti 8–10 valandų. Marmeladas vėl užvirinamas ir verdamas 10–15 minučių. Atsižvelgiant į norimą gauti konsistenciją, jį galima, palaikius pora valandų, vėl užvirinti. Šį veiksmą tinka kartoti kelis kartus.

Skanaus!

Persikų šaldymas


Persikai, kaip ir bet kurie kiti vaisiai, gali būti šaldomi. Svarbu nepamiršti kelių taisyklių:
*Šių vaisių negalima šaldyti sausai, nuplovus ir nudžiovinus;
*Kad jie nepajuoduotų, paruoštus reikėtų apibarstyti cukrumi (1 kg vaisių imama apie 100 g cukraus);
*Jei persikai natūraliai saldūs, įmaišoma citrinų rūgšties – ji padės išsaugoti ne tik vitaminą C, bet ir aromatą, be to, susilpnės šaldant pavandenijusių vaisių neigiamas prieskonis.


    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Lapkričio 18, šeštadienis.
  Saulė teka 07:55, leidžiasi 16:12.
  Mėnulis teka 07:18, leidžiasi 16:33.
  Mėnulis Šaulyje 20:59. Jaunatis 06:42
  Ginvydas, Otonas (Otas), Romanas, Salomėja.
  Latvijos nepriklausomybės diena.
  Vaisių diena. Galima genėti sergančius medžius, krūmus, naikinti virš žemės gyvenančius kenkėjus, samanas. Netinkamas metas sodinti gūžines salotas, laistyti, tręšti, kaupti, ravėti.
  Sausas lapkritis – be vandens šulinys.

Apklausa

Ar užsisakytumėte elektroninę „Sodo spalvų” prenumeratos versiją?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082