Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2019 m. Nr. 1 (83)
Augalų pasaulis – Pavasariniai žalumynai
Plačiau »
2019 m. Nr. 2
Mano sodyba
Plačiau »
2018 m. Nr. 4 (52)
Žolynų žurnalas
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti

  Kuminas: platus naudojimas virtuvėje ir gydomosios savybės

Į Lietuvą įsiveržusios tolimų kraštų virtuvių mados pažėrė ir negirdėtų arba mažai žinomų prieskonių. Vieni iš jų yra kuminai. Nors nemalti šie prieskoniai panašūs į kmynus, tačiau aromatas ir skonis kitoks, specifinis, ne visiems priimtinas.

Aštrių pojūčių ieškotojams

Kuminai ypač populiarūs Indijoje, Pakistane, Šiaurės Afrikoje, Vidurio Rytuose, Kinijos vakaruose, Kuboje, Meksikoje. Rytų šalių turguose galima rasti trijų spalvų sėklų: gintarinių, baltų ir juodų. Jų dedama į karį, garam masalą ir kitus prieskonių mišinius. Be kuminų neįsivaizduojamas uzbekiškas plovas. Šiais prieskoniais gardinamos sriubos, mėsos troškiniai, žuvies, vištienos, avienos, ryžių ir daržovių patiekalai, keptos bulvės. Indai jaunų šviežių lapelių deda į salotas ir sriubas.
Dabar Europoje kuminai mažiau populiarūs negu kadaise. Juos labiau mėgsta prancūzai, ispanai, portugalai: deda į dešras, ryžių patiekalus, įdarytas daržoves. Prancūzijoje šių prieskonių beriama ir į tradicinę duoną, varškę, sūrius, Vokietijoje – į raugintus kopūstus, marinatus, dešras, Miunsterio sūrį. Olandijoje populiarus jais paskanintas sūris. Danai kuminų deda į fermentinį sūrį „Gouda“.
Pasaulio rinkoje parduodami daugiausia Indijoje, Irane ir Artimuosiuose Rytuose išauginti kuminai. Jie skiriasi ne išorinėmis savybėmis, o eterinio aliejaus sudėtimi.

Gydomosios savybės

Kuminai nuo senų laikų naudojami medicinoje. Sėklose yra 2–5 proc. eterinio aliejaus, baltymų, kalcio, fosforo, magnio, vitaminų C, B1, B2, B3, A, timolio, dipenteno, kuminaldehido ir kitų medžiagų. Jos teikia žvalumo, palankiai veikia nervų sistemą, malšina skausmą, gerina inkstų veiklą, skatina šlapimo išsiskyrimą, stiprina regėjimą, žadina apetitą, gydo skrandžio ir žarnyno negalavimus, diarėją, dieglius, meteorizmą, valo kvėpavimo takus ir šlakus. Panašiomis savybėmis pasižymi eterinis aliejus.
Avicena irgi pripažino gydomąsias kuminų savybes. Pasak garsiojo gydytojo, su vašku ir alyvuogių aliejumi sumaišytų sėklų galima dėti ant pūlinių. Maltais kuminais, ištrintais su medumi, jis rekomendavo tepti žaizdas – šios greičiau sugysiančios.
Senuosiuose Ajurvedos tekstuose rašoma, kad kuminai valo kraują, gerina apetitą ir skrandžio bei žarnyno veiklą, šiek tiek slopina uždegimus ir skausmą. Jie taip pat gerina moterų reproduktyvumą, malšina gimdos uždegimus, skatina pieno gamybą, palankiai veikia odą. Be to, tai ir neblogas afrodiziakas.

Kuminų arbata

1 arbatinį šaukštelį kuminų užpilkite verdančiu vandeniu. Arbata lengvai varo šlapimą, naikina bakterijas, mažina aukštą temperatūrą. Sumaišius kuminus lygiomis dalimis su pankolių ir kalendrų sėklomis, poveikis būna stipresnis.





    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Vasario 24, sekmadienis.
  Saulė teka 07:20, leidžiasi 17:45.
  Mėnulis leidžiasi 09:40.
  Mėnulis Skorpione, dylantis, III ketvirtis. Pilnatis vasario 19 d.
  Elmyra, Gedmantas, Goda, Livija, Motiejus (Matas).
  Šv. Motiejus, Vieversio diena. Estijos nepriklausomybės diena.
  Lapų diena. Sodinkite, sėkite, pikuokite gūžines salotas, tręškite. Tikrinkite sėklų daigumą. Laistykite, purkškite augalus (neužmirškite spygliuočių). Genėkite vaiskrūmius ir vaismedžius, kirskite krūmus, gyvatvores. Pjaukite ir skaldykite malkas.
  Iš visų paukštelių vieversys pirmasis parskrenda į gimtinę. Manyta, kad jam pasirodžius iki savo dienos, ilgokai dar bus šalta – paukštelis turės „atgulėti“. Jei vieversiukas pavėluos, pavasaris bus ankstyvas. Merginos tą dieną plaukų nešukuodavo – antraip vištos vasarą iškapstys daržus. Negalima ir miltų sijoti – pasėlius užpuls amaras. Iki Vyturio dienos reikėdavo suverpti visas vilnas. Sakydavo: „Skubykit verpt, parlėks vyturys – susuks kuodelį.“ Jei nori būti labai greitas, reikia Vieversio dieną du kartus apibėgti apie trobą, nubėgti į kaimo galą ir atgal. Apskritai ši diena daug kur laikyta pirmąja pavasario švente.

Apklausa

Kur perkate sėklas?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082