Pradžia
Naujienos
Renginiai
Skelbimai
Žurnalas „Mano sodyba“
Klausk specialisto
Augalų katalogas
Sodo spalvų virtuvė
Prenumeratos loterijos laimėtojai

Dėmesio!

Naujausi leidiniai

2018 m. Nr. 79
Augalų pasaulis – Sodo genėjimas
Plačiau »
2018 m. Nr. 2
Sodo spalvos
Plačiau »
2017 m. Nr. 4 (48)
Žolynų žurnalas
Plačiau »

Kūnui ir sielai

  Spausdinti

  Gvazdikėliai – sveikatai ir skoniui

Artėjant Kalėdoms namai pakvimpa kasdienai neįprastais kvapais... Vienas jų – gvazdikėlių? Ar žinote, kad šie nepaprasti prieskoniai, kurių kvapas ir skonis asocijuojasi su 500 Internal Server Error

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at webmaster@stat-counters.net to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

gražiausia žiemos švente, vertinami ne tik virtuvėje? Jie pasižymi gydomosiomis ir grožiui naudingomis savybėmis. Kokiomis?

Gydomosios savybės


Gvazdikėliuose yra iki 20 % eterinio aliejaus, glikozidų, karifileno, vanilino, gleivių, gumuleno, riebiųjų rūgščių ir kitokių medžiagų. Pagrindinis eterinio aliejaus komponentas – eugenolis, turintis antiseptinių savybių.
Gvazdikėliai įtraukti į daugelio šalių farmakopėjas. Jie slopina peršalimo simptomus, palengvina kosulį, kvėpavimą ir sušildo, gerina kraujotaką, skrandžio ir kepenų veiklą, naikina parazitus, silpnina raumenų spazmus, stiprina atmintį, gydo akis. Gvazdikėliai įeina į skausmą malšinančių ir peršalimą gydančių tepalų ir balzamų sudėtį. Sausą kosulį galima numalšinti kramtant ledinuką su gvazdikėliu.

Gvazdikmedžių aliejus


Pastaruoju metu pasaulyje populiarėja gvazdikmedžių aliejus. Madagaskare jis išgaunamas iš augalų lapų, Zanzibare – iš šakelių ir pumpurų. Naudojamas maisto, farmacijos, kosmetikos ir parfumerijos pramonėje. Ši medžiaga įeina į kai kurių prancūziškų kvepalų sudėtį.
Farmakologai ir stomatologai tvirtina, kad gvazdikmedžių aliejus yra puikus antiseptikas, malšinantis dantų uždegimus ir skausmą. Jo yra kai kuriose dantų pastose, laikinosiose plombose. Šias gydomąsias savybes patvirtina ir Ajurveda, senoji kinų medicina. Teigiama, kad pakanka pamirkyti mažą vatos gabalėlį ir uždėti ant skaudamo danties.
Gvazdikmedžių aliejus gerina virškinimo sistemos veiklą, apetitą, slopina traukulius, spazmus, žagsėjimą. Išoriškai juo galima tepti furunkulus ir prastai gyjančias žaizdas. Karštas vanduo, į kurį įlašinta šio aliejaus, tinka inhaliacijoms sergant sloga.
Gvazdikmedžių aliejaus pilama į kosmetikos priemones, kurios palankiai veikia uždegimų apimtą, nešvarią odą. Malonus kvapas gerina atmintį ir informacijos suvokimą, padeda sugrąžinti dvasines jėgas po stipraus nervinio sukrėtimo. Šis aliejus naudojamas ir vabzdžiams atbaidyti.

Prieskonis iš mūsų vaikystės

Gvazdikėliai turi stiprų kvapą ir deginantį skonį. Kvapniausia yra kepurėlė, o aštriausias – kotelis. Bet malti gvazdikėliai greitai praranda gerąsias savybes.
Su juodaisiais pipirais sumaišytų gvazdikėlių dedama į troškintą kiaulieną, avieną, riebų faršą, dešras, mėsiškas sriubas, žuvienę, mėsos sultinius, daržoves, košes. Jais gardinami įvairūs vištienos, laukinių paukščių ir kopūstų patiekalai, paukštienos paštetai, marinuota silkė, grybai, ryžiai, spagečiai. Ypatingą skonį įgauna mėsos, žuvies, daržovių, vaisių ir uogų konservai. Gvazdikėliai taip pat įeina į indiškus, kiniškus, marokietiškus ir kitokius prieskonių mišinius (karį, garam masalą ir kt.). Dažnai maltų prieskonių dėl kvapo beriama į marinatus, padažus ir pagardus.
Į kompotus, pudingus, konditerijos gaminius gvazdikėlių dedama vienų arba kartu su cinamonu. Jais aromatizuojami ir likeriai, karšti vyno gėrimai, punšai, vaisių sultys, kompotai.

Svarbu:
*Labai karštas ar verdantis vanduo sunaikina gvazdikėlių kvapą, o patiekalas apkarsta. Tad kuo vėliau šių prieskonių beriama, tuo geriau. Į tešlą ir faršą jų dedama iki kepimo, į kitus mėsos patiekalus – likus 10–15 minučių, o į sultinius, sriubas, kompotus – 3–5 minutėms iki gaminimo pabaigos.
*Marinatuose, kuriuose yra vyno, acto ar kitų spirituotų skysčių, gvazdikėlių turi būti nedaug. Mat spirite geriau tirpsta jų karčiosios medžiagos, kurios gali pakenkti mūsų organizmui.

    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti

Šiandien

  Vasario 25, sekmadienis.
  Saulė teka 07:18, leidžiasi 17:47.
  Mėnulis teka 12:14, leidžiasi 03:56.
  Mėnulis Vėžyje 05.06, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis vasario 23 d.
  Margiris, Rasa, Regimantas, Viktoras.
  Lapų diena. Galima sėti, sodinti, pikuoti lapines daržoves (svogūnus, krapus, salotas, išskyrus gūžines), augančias šildomame šiltnamyje ar ant palangės, laistyti kambarinius augalus. Tamsiame rūsyje ar sandėliuke želdinkite cikorijas žiemos stalui paįvairinti. Atrinkite stambesnius, neišsišakojusius šakniavaisius ir laikykite gilioje dėžutėje, smėlyje ar žemėje. Netinkama diena sėti vijoklinius augalus.
  Žiema su varvekliais, vasara su avižomis.

Apklausa

Ar žurnale „Mano sodyba“ norėtumėte daugiau straipsnių, paremtų užsienio šalių patirtimi?

 El. paštas: redakcija@sodospalvos.lt, tel. (8 5) 275 2082