Kūnui ir sielai

  N Pupelės: ir sotu, ir sveika

Pupelės – maistingos daržovės. Džiovintų sėklų energetinė vertė – 309 kcal. Jose gausu angliavandenių, riebalų, apie 20 proc. baltymų, kurių aminorūgštyse esantis lizinas, argininas, triptofanas, histidinas, metioninas ir tirozinas labai reikalingi žmogaus organizmui. Pažymėtina, kad pupelių baltymai sudėtimi artimi mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno baltymams ir iš dalies gali juos pakeisti.
Sunokusiose sėklose yra vitaminų B1, B2, PP ir karotino, nesubrendusiose – ir vitamino C. Ypač jos turtingos kalio ir fosforo. Kalis mažina kraujospūdį, skatina šalintis skysčius iš organizmo, o tai palengvina širdies kraujagyslių ir inkstų darbą.
Vokiečių liaudies medicina nuo seno skystu išaižytų pupelių ankščių ekstraktu gydo diabetą. Pastebėta, kad šis ekstraktas mažina cukraus kiekį kraujyje. Manoma, kad toks pupelių poveikis priklauso nuo flavonų, kurie padeda normalizuoti angliavandenių apykaitą. Namų sąlygoms ruošiamas 20 g smulkintų ankščių luobelių ir 1 l vandens nuoviras (geriama po 0,5 l per dieną). Kaukaze sausų pupelių ankščių nuoviras vartojamas viduriuojant.


 

    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti
Nuoroda į puslapį: www.sodospalvos.lt/Sveikatai_ir_groziui-2603-N_Pupeles_ir_sotu_ir_sveika