Kūnui ir sielai

  Vaistinė ožragė – sveikatai ir grožiui

Apie ožragę palankiai atsiliepiama nuo senų laikų. Ožragių sėklos – tikrų tikriausias įvairių vertingų medžiagų bankas.

Pagyros – nuo senų laikų


Įvairios tautos šiuo žolynu šėrė naminius gyvulius. Džiovintos antžeminės dalies ūkininkai lig šiol įmaišo į prastą šieną, kad jo skonis pagerėtų.
Senovės egiptiečiai ožragių sėklas naudojo mumijoms balzamuoti. Faraonė Kleopatra jų miltelių dėdavusi į kosmetikos priemones, turėjusias padėti ilgiau išlikti jaunai. Frankų valstybės valdovas Karolis Didysis kvapniuosius žolynus augino savo žemėse ir vartojo nuo plikimo. Gydomąsias šių augalų savybes labai vertino ir garsusis graikų gydytojas Hipokratas.
Prieš daugelį šimtmečių Indijos brahmanai ožragių lapus naudojo burdami. Šie augalai aprašyti senosiose vedų knygose ir kituose rankraštiniuose šaltiniuose. Sėklos, sumaišytos su jogurtu, lig šiol naudojamos kaip plaukų kondicionierius.

Į sveikatą


Moksliniais tyrimais nustatyta, kad ožragių sėklose yra geležies, sieros, fosforo, kalcio, magnio, cinko, chromo, vitaminų A, B1, B2, B6, C, PP, proteinų, karbohidratų, riebalų, skaidulų, alkaloidų, rutino, taninų, baltymų, steroidų (pavyzdžiui, diosgenino), glikozidų ir kt. Ne veltui šios sėklos dažnai naudojamos farmacijos pramonėje kuriant įvairius naujus vaistus.
Nuo IX amžiaus žolininkai ožrages skirdavo žaizdoms, karščiavimui, kvėpavimo takų ir virškinimo sistemų sutrikimams gydyti. Europoje šią priemonę plačiai taikė benediktinai. Šiaurės Amerikos kolonistai ja gydė moterų ligas.
Kinų nuomone, ožragės išvaduoja nuo pilvo skausmų. Visais laikais jomis buvo gydomas ankstyvas plikimas. Manoma, kad maltų sėklų košelė skatina plaukų augimą.
Oficialiojoje medicinoje gydymo tikslams skiriamos džiovintos ožragių sėklos. Jos rekomenduojamos vartoti nukritus svoriui, po sunkių operacijų (ypač skrandžio ir žarnyno), sergant tuberkulioze, plaučių ligomis, peršalus, kosėjant, taip pat apetitui pagerinti. Trintos sėklos tinka kompresams gydant prastai gyjančias ir pūliuojančias žaizdas, furunkulus, egzemą ir kitas odos ligas.
Indijos mokslininkų teigimu, ožragių sėklos kaip maisto papildas vartotinos sergant II tipo diabetu, nes mažina organizmo pasipriešinimą insulinui ir gerina glikeminę kontrolę. Tačiau griežtai įspėjama: ligoniai pirmiausia privalo pasitarti su savo gydytoju.
Amerikiečių tyrimai rodo, kad ožragių sėklos mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Tad gerdami ištrauką ar dėdami jų į maistą apsaugosite savo širdį, nes sukliudysite pavojingai medžiagai kauptis ant kraujo indų sienelių.
Ožragėse yra gleivių, todėl naudojamos gaminant baktericidinius pleistrus. Be to, jos tirpdo ir minkština gleivių sankaupas organizme. Sėklose yra fitolizino, kuris skatina šlakų ir toksinų pasišalinimą iš organizmo.
Svarbu! Ožragių negalima vartoti nėštumo laikotarpiu.


    Daugiau straipsnių
Jūsų komentaras :
Jūsų vardas*:
Komentaras (iki 1000 simbolių)*:
:) (laimingas) :D (super)
(hi) (paraudes) (fu) (kvailas)
(keista) :P :( (valio)
(nesamone) (masto) 8| (ok)
Apsaugos kodas*:
* - laukai turi būti užpildyti
Nuoroda į puslapį: www.sodospalvos.lt/Sveikatai_ir_groziui-2705-N_Vaistine_ozrage___sveikatai_ir_groziui