ISOPAS VAISTINIS - Hyssopus officinalis
2011 m. 1 rugpjūčio d.
Daugiametis puskrūmis. Dažnai vadinamas vaistine juozažole. Isopu paskaninami mėsos ir žuvies patiekalai, mėsos sultiniai, aromatizuojami likeriai, degtinė. Lapai ir žiedynai skleidžia stiprų aromatą, karsteli. Labai vertinamas kaip vaistinis augalas. Žydinčių viršūnėlių užpilu seniau gydydavo kosulį ir skaudamą gerklę, nudegimus, vabzdžių įkandimus ir įgėlimus. Isopą verta auginti bitynuose, nes iš jo bitės surenka vienos iš geriausių rūšių medų.
Naudojamos dalys: švieži ir džiovinti lapai bei žydinčios nesumedėję viršūnėlės.
Plačiau skaitykite žurnale „Gėlių spalvos“ Nr. 14 – „Prieskonių sodas“.