• balandžio 19 d., Penktadienis

Šparagai ant mūsų stalo atsirado prancūzų dėka. Kadaise šios daržovės buvo prieinamos tik karaliams. O kuo jos vertingos šiais laikais ? Kaip auginti ir gaminti? Apie viską iš eilės.

 

 

Šparagai kitas daržoves lenkia folio rūgšties kiekiu. Ši medžiaga stabdo raukšlių susidarymą, stiprina plaukus ir užkerta kelią ankstyvam žilimui, o oda tampa lygi, elastinga. Sultys – pripažinta priemonė nuo celiulito, pabrinkimų. Jomis naikinami apgamai, nuospaudos. Dėl šių savybių šparagai laikomi grožio daržovėmis. Be vitaminų A ir C, juose yra asparagino, mažinančio arterinį kraujospūdį ir stiprinančio širdį.

 

 

Yra keli šparagų varietetai – baltieji, žalieji ir raudonieji. Kad ir kokios spalvos šparagus pasirinktumėte, svarbu, kad jie būtų švieži, nes jau po 3–4 dienų skonis suprastėja, dingsta aromatas. Šparagų, tiksliau vaistinių smidrų (Asparagus officinalis L.), galima užsiauginti iš sėklų. O galima ir iš šakniastiebinių auginių, kurie parduodami mugėse ar turguose. Jie sodinami eilėmis, šalpusniui pražydus. Atstumai tarp eilių – 1 m, tarp augalų – 30–40 cm. Auginiai užpilami 6–8 cm storio žemių sluoksniu. Jei pavasarį trūksta drėgmės, jie apkarsta, jei per šlapia – gali pradėti pūti. Svarbu, kad dygstantys ūgliai būtų apkaupti arba uždengti specialia šviesos nepraleidžiančia danga. Tamsoje užaugę šparagai būna traškesni, geresnio skonio. Derlius pradedamas imti trečiaisiais metais po pasodinimo.

 

Šparagai-smidrai tinka ir puokštėms

 

Danguolė Stundžaitė


guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus

Šiandien

  • Balandžio 19, penktadienis.
  • Saulė teka 06:07, leidžiasi 20:30.
  • Mėnulis teka 15:22, leidžiasi 05:16.
  • Mėnulis Mergelėje, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis balandžio 15 d.
  • Aistė, Eirimas, Laisvūnas, Laisvūnė, Leontina, Leonas, Simonas, Putrimas, Nogailė
  • Šaknų diena. Sėkite ir sodinkite visas daržoves, gėles, vijoklius, medžius, krūmus, gyvatvores, sodinukus, ūglius, daigus, persodinkite kambarines ir balkonines gėles. Sėkite veją. Dauginkite dalindami, šaknydindami. Dirbkite žemę, purenkite, kaupkite. Nerekomenduojama sėti ir sodinti gūžinių salotų, genėti gyvatvorių, tręšti, sandėliuoti ir konservuoti daržovių, vaisių.
  • Jei sliekai lenda iš žemės, bus lietaus.

Populiariausi straipsniai

darzoviuseklos
Baumera

Sekite mus

e-seklos

Naujienlaiškio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti Sodo spalvų naujienlaiškį, įrašykite savo el.pašto adresą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Apklausa

Kaip gaunate „Sodo spalvas“?

Įvykių kalendorius