• sausio 21 d., Antradienis

Gaminame namuose: moliūgų ir cukinijų receptai

Štai kokių puikių moliūgų ir cukinijų receptų sulaukėme iš savo skaitytojų. Kviečiame visus išbandyti šiuos receptus ir nustebinti savo šeimą ar draugus. Linkime gero apetito ir šilumos!
 
Kreminė moliūgų sriuba
Reikės:
1 kg moliūgo,
1 skiltelės česnako,
1 l vištienos (arba daržovių) sultinio,
200 ml grietinėlės,
šlakelio alyvuogių aliejaus,
tarkuoto muskato riešuto,
druskos,
maltų pipirų,
skrudintų moliūgo sėklų.
 
 

 
 
Išverdamas vištienos ar daržovių sultinys. Moliūgas nulupamas, supjaustomas vidutinio dydžio gabalėliais.Gabalėliai sudedami į kepimo indą, apšlakstomi alyvuogių aliejumi, kepami orkaitėje, kol paviršius šiek tiek apskrus. Baigiant kepti ant moliūgo sudedami griežinėliais supjaustyti česnakai.
 
Į puodą supilamas sultinys, sudedami kepti moliūgai, įpilama grietinėlės ir viskas truputį pakaitinama (užvirti nereikia). Tada sriuba blenderiu suplakama iki kreminės konsistencijos. Pagardinama šviežiai tarkuotu muskato riešutu, druska bei pipirais. Patiekiama su kepintomis moliūgų sėklomis.
 
Skanaus!
 
Neringa Brasaitė

 
Moliūgo pataluose
 
 
Ingridientai:
 
1 kg mėgstamos žuvies filė (aš naudojau šamą),
2 skiltelės česnako,
5 – 7 bulvės,
2 – 3 didelės morkos,
1 kg moliūgo (tinka ir šaldytas),
200 ml rūgpienio ar kefyro,
100 g fermentinio sūrio (kas alergiškas galima tiesiog nenaudoti, skanu ir be jo).
Alyvuogių aliejaus. Šiek tiek miltų, žuvies prieskonių, pipirų, druskos.
 
 

 
 
Žuvį (arba mėsą) supjaustome gabalėliais, apibarstome prieskoniais, druska ir šiek tiek paliekame, kad įsigertų. Bulves supjautome pusės centimetro storio griežinėliais ir išverdame puode. Keptuvėje atskirai patroškiname burokine tarka tarkuotą moliūgą bei morkas su česnakais (nepamirštame pipirų, druskos pagal skonį). Žuvį (mėsą) apkepame keptuvėje. Kepimo skardą šiek tiek pašlakstome aliejumi, sudedame virtų bulvių griežinėlius, juos padengiame puse visos moliūgo masės, tuomet vienodais atstumais išdeliojame žuvį (arba mėsą), tolygiai paskirstome morkų sluoksnį ir likusią moliūgų dalį.
Kiaušinius su rūgpieniu ar kefyru išplakame, tolygiai užpilame ant viršaus, pabarstome tarkuotą fermentinį sūrį, pipirus ir šauname į įkaitusią 200 0C orkaitę vidutiniškai penkioms minutėms kol išsilydo sūris ir  gražiai paruduoja viršus.
P. S. Tokiais patalų sluoksniais galima dėti ne tik morkas, moliūgus, bulves, bet ir visokiausias kitas daržoves: kalafijorus, brokolius, žirnelius, svogūnus ir kt. tik prieš dedant į kepimo skardą visa tai turi būti jau patroškinta.
 
Skanaus!
 
Edita
 
 

 
 
Gardaus cukinijų ir daržovių apkepas
Reikės:

vidutinio dydžio cukinijos,
300 g faršo,
vidutinio dydžio svogūno,
raudonosios paprikos,
4 kiaušinių,
4-6 pomidorų, pipirų,
druskos ir kitų mėgstamų prieskonių,
miltų,
aliejaus kepimui.
 

 
Cukinija nulupama, perpjaunama pusiau, išvaloma ir supjaustoma pusžiedžiais. Pusžiedžiai apibarstomi miltais ir apkepami iš abejų pusių. Paprika nuvaloma ir supjaustoma pailgais gabaliukais . Svogūnas susmulkinamas kubeliais, pomidorai – griežinėliais. Kiaušiniai išplakami, įberiama prieskonių ir, jei reikia, druskos. Faršas apibarstomas druska ir pipirais, pakepinamas keptuvėje. Kepimo indas saikingai patepamas riebalais, o tada sluoksniuojami visi paruošti ingredientai. Dedama dalis cukinijų, tada akepinta mėsa, svogūnai, paprika, pomidorai. Paskutinis sluoksnis – cukinijos. Kiekvieno sluoksnio reikia nepamiršti pagardinti druska ir įvairiais prieskoniais! Tada ant būsimo apkepo užpilamas kiaušinių plakinys. Gaminys kepamas iki 200 laipsnių ikiaitintoje orkaitėje 20-30 minučių.
 
Neringa Švelnienė iš Mažeikių
 
 

Mišrainė žiemai ir ne tik !
 
Reikės:
1,5-2 kg cukinijų pjaustytų kūbeliai 1×1 cm,
0,5 kg morkų,
0,5 kg paprikų,
0,5 kg svogūnų,
0,5 kg pomidorų,
2 apelsinų (nebūtinai),
1 galvutės česnako,
0,5 l pomidorų padažo,
0,3 kg cukraus,
2 arb. š. citrinos rūgšties,
2 v.šaukštų druskos,
1 v. šaukštų krakmolo,
0,5 l aliejaus.
 
Į 0,5l verdančio vandens suberti 0,3 kg cukraus ir 2 š. citrinos rūgšties, sudėti pjaustytą cukiniją ir ir užvirti. Sirupui šiek tiek pravėsus cukiniją išimti į atskirą indą.
 
 
Visas daržoves apkepinti aliejuje ir sudėti į nepridegantį puodą, pomidorus nuplikinti, nulupti odelę ir susmulkinti, apelsinus supjaustyti kūbeliais, supilti pomidorų padažą, druską ir troškinti maždaug 15-20 minučių.
Pabaigoje suberti smulkiai pjaustytą česnaką. Į sirupą kuriame virė cukinija, ištirpinti krakmolą ir iš lėto maišant pilti į troškinamas daržoves.Užvirus dėti į švarius stiklainius ir užsukti dangteliais.
 
Skanaus!
 
Zita Zigmantavičienė
 

 
Saldžiarūgštis padažas
 
 
Reikės:
 
1 cukinijos,
0,5 kg morkų,
0,5 kg svogūnų,
0,5 kg nuluptų pomidorų,
0,5 kg paprikų,
0,5 litro pomidorų padažo,
5 apelsinų,
2 galvų česnako,
1 valg šaukšto krakmolo,
300 gr cukraus,
1 stiklinės aliejaus,
3 valg šaukštų druskos.
 

 
Supjaustome cukiniją kubeliais, sutarkuojame morkas (burokine tarka), supjaustome svogūnus. Viską  dedame į puodą, supilame aliejų ir kaitiname 20 minučių.
Supjaustome paprikas kubeliais, supjaustome pomidorus, supjaustome nuluptus apelsinus, vėl  viską dedame į puodą ir kaitiname dar 10minučių.
Į puodą dedame pomidorų padažą, druską ir cukrų, vėl kaitiname 5 minutes.
Česnakus suspaudžiame, krakmolą ištirpiname vandenyje, dedame į puodą ir kaitiname 5 min.
Gautą padažą pilame į stiklainius ir sandariai uždarome.
 
Skanaus.
 
Rasa Rutkauskienė iš Kauno
 

 


guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus

Šiandien

  • Sausio 21, antradienis.
  • Saulė teka 08:27, leidžiasi 16:34.
  • Mėnulis teka 00:30, leidžiasi 10:36.
  • Mėnulis Skorpione 18:19. Delčia 22:30
  • Agnietė (Agnė), Augė, Augis (Augius), Gandė, Garsė, Ina, Ineza (Inezė), Ineta, Galgintas, Galigina, Galiginas, Galiginta
  • Žiedų diena tęsis iki vakaro. Tręškite žydinčius kambarinius augalus, gėlių daigus. Apkaskite krūmus, spygliuočius sniegu, pomedžiuose jį sumindykite. Pridenkite agroplėvele visžalius ir spygliuočius, vaismedžių kamienus apriškite audeklu nuo bundančios saulės.
  • Kai pusnynai žiemą gilūs, tai šieną lengvai suimsi.
e-seklos

Populiariausi straipsniai

Sekite mus

Naujienlaiškio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti Sodo spalvų naujienlaiškį, įrašykite savo el.pašto adresą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Apklausa

Kaip gaunate „Sodo spalvas“?

Įvykių kalendorius