Kaip konservuojate uogas?

Šiemet vyšnios linko nuo uogų, tai priviriau vyšnių uogienės. Ilgiausiai sugaišau išimant kauliukus, o paskui 1 kg uogų pyliau apie 800 g – 1 kg cukraus ir paviriau. Paprasta, skani, tinkanti ir blynams, ir arbatai uogienė. Raudonuosius ir juoduosius (atskirai) serbentus prasuku pro tokią "mėsmalę" – atskiria sėklas ir uogų tyrę. Į gautą tyrę 1 kg dedu maždaug 200 – 300 g cukraus. Laikau šaldiklyje. Į pačias mažiausias šaldymo dėžutes sudedu serbentų uogų kekes ir apibarstau smulkintu cukrumi (cukraus "pudra"). Išėmus tokias uogas iš šaldiklio, ne tik gražiai atrodo apšarmoję raudoni, juodi karoliukai, bet ir skanu – rūgštumas persipina su saldumu. Šitokias sušalusių uogų kekes labai mėgsta anūkai. Iš aviečių gaminu sirupą. Perrinktas uogas beriu į garų puodą ir 20 – 30 min. kaitinant laukiu kol išlašės uogų sultys. Toliau į gautas sultis įpilu cukraus. Čia cukraus vartoju daug, nes tai bus sirupas gydomoms arbatoms saldinti. Litrui sulčių, cukraus pilu 500 g ar dar daugiau ir kaitinu ant silpnos ugnies kol ištirps cukrus – neleidžiu užvirti. Mano konservavimas vyksta pagal nuotaiką. Vienaip reikia nusiteikti verdant vyšnių uogienę, kitaip – dėliojant uogų kekes į dėžutes. Ir valgymui pasirenkam ne tik nuotaiką, bet ir aplinką.
Aušra iš Varėnos rajono siūlo įdomų užkandėlės receptą:
Rašau Jums, norėdama pasiūlyti savo išbandytą užkandėlės receptą. Jį tikrai paprasta paruošti, o užkandėlė – tikras skanėstas prie mėsos patiekalų arba tiesiog tepti ant duonelės, ypač skanu – ant skrudintos. Jai paruošti imame lygiomis dalimis žalių agrastų, česnako galvučių ir krapų šakelių. Viską sumalame ir sumaišome. Komponentai puikiai vienas kitą papildo ir neleidžia gesti, jokios druskos ar acto dėti nereikia. Paruoštą masę sudedu į švarius nedidelius stiklainiukus ir laikau šaldytuve. Vitamininga, skanu, gaivu. Siūlau pabandyti… Beje, tokiu mišinuku labai patogu įtrinti ir kepimui ruošiamą mėsą ar žuvį.
Jūratė iš Šilutės verda šermukšnių uogienę:
Nuskabau apie 1 kg šermukšnių nuo stiebelių ir pernakt uogeles atšaldau įdėjusi į šaldytuvą. Kitą dieną verdu uogeles 2 puodeliuose vandens tol, kol suminkštėja (turi sutrūkinėti). Tada pertrinu per sietą ir minkštimą supilu į uogienei virt naudojamą puodą. Įdedu apie 1 kg cukraus ir užverdu. Galima paskaninti išspaudus poros apelsinų sultis. Išmaišau mediniu šaukštu ir supilu į sterilius stiklainiukus. Šermukšnė yra vitamino C šaltinis, labai stiprina imunitetą
Viktorija mums atsiuntė aviečių sirupo receptą:
Užvirkite 1 l vandens, į jį įberkite 450 g cukraus. Įdėkite 300 g nuplautų ir perrinktų aviečių ir pavirkite mišinį 5 minutes. Pertrinkite per smulkų sietelį ir gautas sultis supilkite į iškaitintus butelius. Sirupą reikia laikyti tamsioje, vėsioje vietoje. Visa mūsų šeima labai mėgstam šį sirupą – jį praskiedus gaunasi puikus gėrimas, o taip pat jį galima užsipilti ant blynelių ar varškės, pagardinti jogurtą. O man, šis receptas patinka dar ir dėl to, kad, jį virti reikia gana trumpai ir tikiuosi, kad tokiu būdu jame išlieka daugiau naudingų medžiagų, kuriomis taip turtingos avietės.
Neringa iš Vilniaus siūlo uogas šaldyti:
Aš uogas konservuoju labai neįmantriai – tiesiog jas nuplaunu, apdžiovinu ant išskleisto lininio rankšluostėlio, tada, dedama į šaldymo dėželes perrenku ir dėžutes, būtinai su pažymėtomis datomis – į šaldiklį. Žiemą tokias uogas valgome kiekvienas kaip mėgstam – kas susitrina su cukrumi ar medumi, kas netrintas uogas pasisaldina, o aš pati labiausiai mėgstu uogas tiesiai iš šaldiklio – jos man kaip saldainiai – ledinukai. Manau, kad šaldant uogas išlieka daugiau vitaminų, nei verdant uogienes, o ir darbo mažiau. Šaldytos uogos, sutrintos su cukrumi, tinka prie blynų, jomis galima pasigardinti natūralų jogurtą ar, kaip minėjau, valgyti vienas.