• balandžio 19 d., Penktadienis

Kūčių ir Kalėdų valgiai

Danutės pasninko valgiai, tinkantys tiek šv.Kūčių, tiek Advento stalui:

„Silkė su daržovėmis“
Reikia: 3 silkių, 300-400 g bulvių, 200 g raugintų kopūstų, pusės burokėlio, 1-2 morkos, 1 pomidoro, kelių marinuotų ar džiovintų baravykų galvučių, 0,5 litro 3% stiprumo marinato (daržovėms daromas saldžiarūgštis).

Daržovės išverdamos. Silkės išmirkomos virintame atvėsintame vandenyje, kuriame yra įdėtas lauro lapelis, pipirų. Išmirkyta silkė perskrodžiama išilgai, išimami kaulai, nulupama oda. Dabar iš silkės didelėje lėkštėje formuojama viena silkė. Suformavus supjaustoma nedideliais gabaliukais, kad būtų patogu paimti. Pridedama silkės galva ir uodega, sulyginama, kad atrodytų kaip viena didelė silkė. Daržovės supjaustomos juostelėmis paprastu ar  daržovėms skirtu peiliu ir atskirai marinuojamos apie 1 val. Marinatas nupilamas, daržovės krūvelėmis sudedamos apie silkę iš abiejų pusių, žiūrint, kad šalia nebūtų tos pačios spalvos daržovių. Silkė užpilama garstyčių padažų arba, jeigu nesilaikoma „juodo“ pasninko – grietine. Silkę galimą apdėti ir pakepintais svogūnais, morkomis, svogūnų laiškais – turimomis daržovėmis.      

„Rasalynė“

Liko skystis, kuriame buvo mirkomos silkės. Supilamas į dubenėlį, pagal skonį įpilama acto (turi jaustis silpnas rūgštumas), įberiama maltų karčiųjų pipirų, įpjaustoma galvutė svogūno, įdedama šviežių ar šaldytų krapų. Galima įpjaustyti ir nedaug porų. Paragaujama. Jei per sūru – įpilama vandens, trūksta druskos – pasūdoma. Ir vėl, jei ne „juodas“ pasninkas, balinama grietine. Patiekiama su karštomis bulvėmis išvirtomis su lupynomis.        

„Grybais įdarytos bulvės“

Reikia: 8-10 vidutinio dydžio bulvių, 1 svogūno, 1/4 stiklinės džiūvėsėlių, druskos, 200 g džiovintų grybų, 2 šaukštų aliejaus. Bulves nuskusti, nuplauti, galus nupjauti, kad bulvė stovėtų ir išgramdyti vidų, paliekant nestoras sieneles. Bulvės pasūdomos. Į vidų pridedama įdaro, uždengiama nupjauta dalimi, apšlakstoma aliejumi, galima užberti nedaug kmynų ir kepama orkaitėje. Patiekiant apibarstoma žalumynais. Grybų masė ruošiama: grybai išmirkomi, išverdami, sumalami. Svogūnas supjaustomas, pakepinamas. Į grybų masę dedamas svogūnas, pipirai, džiūvėsėliai (galima įkulti kiaušinį) pasūdoma ir viskas gerai išmaišoma. Neturint džiovintų grybų galima imti ir marinuotus, sūdytus. Bulvėms įdaras daromas ir su žuvimi (ypač skanu su lašišos gabaliukais, svogūnais), troškintais raugintais kopūstais. O padarius su mėsos įdaru, tinka ir šv. Kalėdų rytui.

Aušros „Kalėdinis keksas“

250 g miltų (pusantros stiklinės), 165 g sviesto arba margarino, 125 g cukraus (pusė stiklinės), 3 kiaušiniai, 100 g cukatų (arba įvairių džiovintų vaisių: abrikosų, ananasų, papajų ir pan.), 100 g razinų, 1 šaukštas romo (nebūtinai), žiupsnelis druskos, 1 šaukštelis kepimo miltelių.

Cukatus (džiovintus vaisius) ir razinas nuplauti ir pamirkyti rome.
Sviestą su cukrumi ir druska išsukti iki purios masės, toliaus sukant po vieną įmušti visus kiaušinius.
Persijotus miltus supilti į paruoštą masę. Viską gerai išmaišyti mediniu šaukštu: tešla turi būti puri ir vienalytė.
Sudėti cukatus (ar supjaustytus džiovintus vaisius), razinas, kepimo miltelius (galima dėti „užgesintus“ gerame šaukšte grietinės), supilti romą, išmaišyti. Tešla gaunasi tikrai tiršta.
Kepimo formą iškloti kepimo popieriumi arba aliuminio folija, ištepti riebalais (pvz. aliejumi), sukrėsti tešlą (kepimo forma turi būti tokio dydžio, kad tešla užpildytų ne daugiau ¾ jos tūrio) ir kepti karštoje 160-180 laipsnių orkaitėje 45 min.
Tešla išimti iš formos, galima aptepti pašildytu džemu arba žele, papuošti cukatais arba pabarstyti cukraus pudra.

Patarimai: į tešlą galima dėti apelsinų žievelių, pakepintų cukruje, džiovintų figų, datulių, riešutų, migdolų. Norint, galima užplikyti kelis „siūlelius“ šafrano verdančio pieno arba vandens šaukštu, palaikyti apie 10-15 min., ir baigiant gaminti tešlą, supilti į ją gautą užpiltinę.

Gintarės „Silkė su vyšniomis ir šokoladu“

2 puselės silkių filė, sauja razinų, sauja saulėgrąžų branduolių, 2 svogūnai, 1 šaukštas vyšnių iš uogienės, tarkuoto šokolado.

Silkę supjaustome gabaliukais ir sudedame į silkinę. Svogūnus nulupame ir smulkiai supjaustę pakepiname keptuvėje su aliejumi. Tada įdedame saulėgrąžas ir nuplautas razinas. Pabaigoje įdedame vandenyje pamirkytas vyšnias,(pamirkome arba nuplauname, kad nebūtų tokios saldžios). Paruoštą padažą atvėsiname ir uždedame ant silkės. Viršų apibarstome tarkuotu šokoladu.

p.s. ši silkė puikiai tiks ir Kalėdų, ir Kūčių stalui. Skanaus!

Gintarės „Kalėdinė eglutė ir besmegenis“

6 kiaušiniai, 1 stiklinė cukraus, 1 stiklinė miltų,1 šaukštelis kepimo miltelių.

Trynius išplakame su cukrumi, baltymus išplakti iki standžių putų. Į išplaktus trynius sudėti miltus, kepimo miltelius išmaišyti ir tada atsargiai įmaišyti išplaktus baltymus. Supilti į norimą formą ir dėti į įkaitintą orkaitę, kepti 30 min.

Iškeptą biskvitą išimame iš formos ir puošiame panaudodami visą fantaziją spalvotais tortų pabarstukais. Skanaus!


guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus

Šiandien

  • Balandžio 19, penktadienis.
  • Saulė teka 06:07, leidžiasi 20:30.
  • Mėnulis teka 15:22, leidžiasi 05:16.
  • Mėnulis Mergelėje, pilnėjantis, II ketvirtis. Priešpilnis balandžio 15 d.
  • Aistė, Eirimas, Laisvūnas, Laisvūnė, Leontina, Leonas, Simonas, Putrimas, Nogailė
  • Šaknų diena. Sėkite ir sodinkite visas daržoves, gėles, vijoklius, medžius, krūmus, gyvatvores, sodinukus, ūglius, daigus, persodinkite kambarines ir balkonines gėles. Sėkite veją. Dauginkite dalindami, šaknydindami. Dirbkite žemę, purenkite, kaupkite. Nerekomenduojama sėti ir sodinti gūžinių salotų, genėti gyvatvorių, tręšti, sandėliuoti ir konservuoti daržovių, vaisių.
  • Jei sliekai lenda iš žemės, bus lietaus.

Populiariausi straipsniai

darzoviuseklos
Baumera

Sekite mus

e-seklos

Naujienlaiškio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti Sodo spalvų naujienlaiškį, įrašykite savo el.pašto adresą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Apklausa

Kaip gaunate „Sodo spalvas“?

Įvykių kalendorius