Prisidžiovinkime kvapniųjų prieskoninių augalų
2009 m. 14 liepos d.

Jei orai vėsūs ir nuolat pliaupia lietus, prieskoninius augalus geriau džiovinti orkaitėje. Ant skardos sudėti, jie dviem valandoms įstumiami į 35-40 °C karštumo orkaitę. Kai gerai apvysta, temperatūrą galima padidinti iki 50 °C.
Jei reikia pasidžiovinti šaknų, jos nuplaunamos, nusausinamos ir supjaustomos plonais griežinėliais. Sudedamos ant popieriumi išklotos skardos ir įkišamos į orkaitę, kur palaikoma 60-65 °C temperatūra. Po 4-5 valandų atvėsintas salierų, morkų ar petražolių šaknis reikia suberti į sandarų indą ir laikyti tamsioje spintelėje. Užklijuokite etiketę su augalo pavadinimu ir džiovinimo metais.
Kai kas rekomenduoja džiovintus prieskoninius augalus iš karto susmulkinti ir saugoti sandariai uždarytuose stikliniuose indeliuose. Patogu, bet sutrupinus žolelių lapus ir stiebus, išgaruoja eteriniai aliejai, dėl ko dingsta kvapas. Kartais atidarius indelį atrodo, kad jame šienas, o ne krapai. Džiovintų prieskonių nesmulkinu – laikau popieriniuose maišeliuose. Kai prireikia pagardinti maistą, tada ir pasiruošiu tiek, kiek reikia.
Jolanta S. (Kauno rajonas)