• sausio 24 d., Pirmadienis

Žymių moterų receptai – šventiniam Kalėdų stalui

Be kokio saldumyno neįsivaizduojamas Šv. Kalėdų rytas? Gal tai – iš kartos į kartą perduodamas receptas, o gal – asmeninės kūrybos vaisius? Žiemos šventėms artėjant, paprašėme poros žinomų moterų pasidalinti saldžiais kalėdiniais receptais ir atskleisti, kokių Kūčių tradicijų paprastai laikosi.



 

Keksiukų karaliene tituluojama renginių organizatorė Liucina Rimgailė papasakojo apie labai seniai interneto platybėse rastą nuostabaus morkų biskvito su riešutais ir kokosu receptą.



 

„Biskvitą naudoju kaip pagrindą tortui arba keksiukams, kurie savo ypatingą skonį atskleidžia su pritaikytu kremu. Man pačiai labiausiai patinka su šiuo biskvitu derinti kreminio sūrio ir grietinėlės, arba varškės pagrindu pagamintą kremą“, – teigė L. Rimgailė.



 

Pagrindinė tradicija, kurios mergina laikosi kiekvienais metais – per Kūčias ir Šv. Kalėdas būtinai susitinka su visa šeima. „Sėdame prie stalo, po kurio staltiese yra padėta šiek tiek šieno, ir ragaujame dvylika arba daugiau patiekalų. Jų gamybą tarpusavyje pasidalina visos šeimos moterys, kad visko gaminti nereikėtų vienai. Kol kas šeimoje turime tik vieną vaiką – mano sūnėną: į jį dovanojant dovanas kreipiamas didžiausias dėmesys“, – pasakojo L. Rimgailė.

 

Tuo tarpu aktorė, renginių vedėja Kristina Savickytė-Damanskienė iš kalėdinių tradicijų išskirtų nebent vieną: visi Kūčių patiekalai, net ir kūčiukai, būna gaminami namuose.

 

„Kūčias visuomet sutinkame namie, su šeima, prie stalo su įprastu skaičiumi – dvylika – patiekalų. Receptas, kuriuo norėčiau pasidalinti – tai Šv. Kalėdų dieną, tik išpakavus dovanas, valgomas keksas. Jo receptą išmokau iš virtualios draugės Inos“, – šypsodamasi sakė K. Savickytė-Damanskienė.

 

 

Liucinos Rimgailės keksiukai



 

 

Ingredientai:

2 puodeliai (280 g) miltų, 
2 šaukšteliai kepimo miltelių
, 2 šaukšteliai sodos
, 2 šaukšteliai cinamono, 1/2 šaukštelio maltų muskato riešutų, 
3/4 šaukštelio druskos
, 3 puodeliai (600 g) tarkuotų morkų, 
150 g kapotų lazdyno riešutų, 100 g kokoso drožlių, 1 puodelis (200 g) rudojo cukraus
, 1 puodelis (220 g) saulėgrąžų aliejaus, 
4 dideli kiaušiniai
, vieno apelsino žievelė.

 

Gaminimo būdas:

Įkaitinkite orkaitę iki 160°C temperatūros, į keksiukų formeles sudėkite popierinius krepšelius.
Viename dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, muskato riešutus, apelsino žievelę ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite tarkuotas morkas, kapotus riešutus, kokoso drožles.
Trečiame dubenyje išplakite aliejų su cukrumi iki vientisos masės. Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno gerai išplakant. Į aliejaus plakinį atsargiai įmaišykite miltų mišinį. Sausų miltų turi nelikti. Galiausiai į tešlą įmaišykite morkų, riešutų ir kokoso drožlių mišinį. Paruoštą tešlą supilstykite į krepšelius, šiek tiek pabarstykite kapotais riešutais ir kepkite apie 30min. Skanaus!



 

 

Kalėdinis Kristinos Savickytės-Damanskienės keksas

 

 

Ingredientai:

200 g margarino kepiniams
, 200 g cukraus
, 3 kiaušiniai
, 200 g grietinės
, 350 g miltų
, 1 a/š kepimo miltelių, vanilinio cukraus
, 0,5 pakelio (150 g.) mėgstamo riešutų ir džiovintų vaisių mišinio.

 

Gaminimo eiga:
Ištirpinkite margariną, supilkite cukrų ir išsukite – maišykite tol, kol cukrus ištirps. Nepertraukiamai maišant, įmuškite kiaušinius, sudėkite grietinę kartu su kepimo milteliais, suberkite miltus ir vanilinį cukrų. Viską išmaišykite iki vientisos masės. Galiausiai suberkite nuplautas razinas ir riešutus (pastaruosius K. Savickytė-Damanskienė pasmulkina per pusę ar į keturias dalis, bet tai nėra nebūtina). Masę supilkite į kekso formą ir apie valandą kepkite 180°C temperatūroje.



guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus

Šiandien

  • Sausio 24, pirmadienis.
  • Saulė teka 08:21, leidžiasi 16:41.
  • Mėnulis teka , leidžiasi 10:53.
  • Mėnulis Svarstyklėse, dylantis, III ketvirtis. Pilnatis sausio 18 d.
  • Artūras, Bukanta, Bukantas, Felicija, Galvilas, Galvilė, Mažvydas, Lėta, Šarūnas, Timotiejus, Vygaudas, Vilgaudas
  • Tarptautinė švietimo diena. Pasaulinė Afrikos ir afrikietiškos kilmės asmenų kultūros diena.
  • KIRMINŲ DIENA. Žiedų dienos. Tręškite žydinčius kambarinius augalus, gėlių daigus. Apkaskite krūmus, spygliuočius sniegu, pomedžiuose jį sumindykite. Tvarkykite, valykite rūsius ir tvartus, naikinkite pelėsius, vėdinkite patalpas. Sudėkite ant palangės indus su dygstančiomis svogūninėmis gėlėmis, palaistykite. Nepatartina laistyti augalų, ruošti malkų.
  • Žiema su sermėga, vasara su šienu.

Populiariausi straipsniai

Sekite mus

Naujienlaiškio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti Sodo spalvų naujienlaiškį, įrašykite savo el.pašto adresą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Apklausa

Ar jau ėmėtės daržo planavimo?

Įvykių kalendorius

e-seklos
darzoviuseklos
IGLU