• balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Balkonuose – galenių varpeliai

Kadaise augintas, vėliau pamirštas ir vėl prisimintas augalas jau nepanašus į senuosius giminaičius. Ir jo auginimo būdas dabar kitoks. Kai kurie galeniai sodinami kaip vienmečiai lauko vazonuose, deriniuose su žolynais. Didesni krūmeliai – balkonų ir terasų puošmenos. Vasarą galeniams geriausia augti lauke, kur daugiau šviesos ir gaivaus oro.

 

 

Auginimo ypatumai

*Vasarą galeniai geriausiai auga lauke – juos su vazonais pastatykite sode, terasoje, balkone. Geriausia, kai saulė augalus apšviečia pusę dienos. Saulėkaitą jie pakenčia, bet būtina reguliariai laistyti.

*Jei žemė labai greitai džiūsta, krūmeliai nenoriai auga ir mažai žydi – nelaukdami persodinkite. Galeniai vystosi greitai, ir parduotuvėje pirktas vazonas po kelių savaičių pasidaro ankštas.

*Pagrindinis įsigyto augalo priežiūros darbas – laistymas. Iki rugpjūčio pabaigos vandens į vazoną pilkite gausiai, bet padėkle jo nepalikite. Vėliau laistymą mažinkite, bet neleiskite žemei nei išdžiūti, nei užmirkti. Žemės gniužulo perdžiūvimas arba ilgai padėkle užsistovėjęs vanduo sugadina visą grožį – nukrenta pumpurai ir lapai. Po to turi praeiti mažiausiai mėnuo, kad augalas atsigautų.

*Augimo ir žydėjimo periodu kas 10 dienų arba kas dvi savaites galeniai tręšiami kompleksinėmis mineralinėmis trąšomis.

*Nuo šalnų saugoti būtina. Rudenėjant augalai iš pradžių nakčiai, o paskui ir visam laikui sunešami į patalpas.

*Augindami galenius lauke sulauksite ir sėklų. Juos noriai lanko vabzdžiai, bitės renka gausias žiedadulkes. Apdulkinti žiedai per 3–4 savaites subrandina sėklas. Pavasarį jas pasėkite į lengvą žemę. Daigai pasirodys po 3–4 savaičių. Jauni augalėliai auga greitai, todėl ūgtelėjusius išsodinkite po vieną. Jie pražys kitais metais, nors žiedai gali būti šiek tiek kitokie nei motininio augalo.

*Žiemoti galeniams tinkamiausios 10–15 °C šilumos šviesios patalpos. Jų augimas labai sulėtėja, bet ūgliai neištįsta. Kuo žemesnė oro temperatūra, tuo augalai mažiau laistomi, netręšiami.

*Labai šiltuose ir sausuose butuose šie augalai lengviau pažeidžiami kenkėjų: voratinklinių erkučių, amarų.

*Persodinti jaunus galenius reikia kasmet, geriausia vasario arba kovo mėnesiais. Senesnius, didesnius augalus perkelti į naujus indus užtenka kas 2–3 metai, kasmet pakeičiant viršutinį žemės sluoksnį. Mišinys turi būti purus, laidus vandeniui ir orui. Jo sudėtis nėra labai svarbi.

 

Pixabay nuotr.


guest
0 Komentarai
Atsiliepimai
Peržiūrėti visus komentarus

Šiandien

  • Balandžio 25, ketvirtadienis.
  • Saulė teka 05:53, leidžiasi 20:42.
  • Mėnulis teka 23:04, leidžiasi 05:59.
  • Mėnulis Skorpione, dylantis, III ketvirtis. Pilnatis balandžio 24 d.
  • Arėjus, Morkus, Tolmantas, Žadmantas, Žadmantė
  • Šv. Morkus. Daržų diena. Pasaulinė pingvinų diena. Pasaulinė maliarijos diena
  • Kirminukas. Lapų diena. Genėkite gyvatvores. Sodinkite, sėkite gūžines salotas, gūžinius ir žiedinius kopūstus. Laistykite, purkškite, tręškite augalus.
  • Šią dieną žmonės pradėdavo dirbti daržus. Pirmiausiai sėdavo morkas. Lysvės gale kuolą įsmeigdavo, kad užaugtų tiesios ir didelės.

Populiariausi straipsniai

Baumera

Sekite mus

e-seklos

Naujienlaiškio prenumerata

Norėdami užsiprenumeruoti Sodo spalvų naujienlaiškį, įrašykite savo el.pašto adresą.

Palaukite...

Dėkojame, kad užsiprenumeravote!

Apklausa

Kaip gaunate „Sodo spalvas“?

Įvykių kalendorius