SALOTOS - Lactuca

Europoje sėjamosios salotos (Lactuca sativa) auginamos nuo XVI amžiaus. Anksčiau augintos tik lapinės salotos, o štai dabar itin populiarios, ištisus metus auginamos, įvairiausių rūšių, skirtingų tipų, spalvų ir skonių gūžinės salotos. Salotų cheminę sudėtį lemia augimo sąlygos, laikas, rūšis bei veislė. Salotos vertinamos dėl dietinių savybių, švelnaus skonio, mažo kaloringumo. Lyginant su salotomis šviesiais lapais, tamsialapėse maždaug 6 kartus daugiau vitamino A, 3 kartus daugiau vitamino C, gausesnis ir kalio kiekis. Palyginus su gūžinėmis, lapinės salotos sukaupia mažiau geležies ir vitamino C.
Apie salotų auginimą šiltnamiuose skaitykite „Augalų pasaulio“ Nr. 58 – „Pavasarinės daržovės šiltnamyje“.
Apie ankstyvąjį salotų auginimą skaitykite „Augalų pasaulis“ Nr. 71 – „Daržas namuose“.