ŠALTMĖTĖ - Mentha spicata
2016 m. 10 rugpjūčio d.
Daugiametis žolinis augalas. Tinka žirnių, lęšių sriuboms, omletui, ėrienai ir veršienai, daržovių (žirnių, kopūstų, morkų, salierų, bulvių, špinatų), vaisių patiekalams, įvairiems kompotams, ledams, padažams, giroms, actui ir likeriams pagardinti. Kvapas gaivus, stiprus, skonis salstelėjęs. Šaltmėtė vertinama ir kaip vaistinis augalas.
Naudojamos dalys: švieži ir džiovinti lapai. Pjaunami pradėję žydėti augalai, džiovinami vėsioje vietoje.
Šaltmėtės arbata ramina, gerina virškinimą.
Plačiau skaitykite žurnaluose „Gėlių spalvos“ Nr. 14 – „Prieskonių sodas“ ir „Augalų pasaulis“ Nr. 71 – „Daržas namuose“.