Špinatai - Spinacia

Daržiniuose špinatuose (Spinacia oleracea) – jau pamėgtuose balandinių šeimos augaluose – gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių, baltymų, mineralinių druskų, kalio, geležies, jodo, beveik visų rūšių vitaminų. Be to, špinatuose nesikaupia oksalo rūgštis.
Tai puikūs, sparčiai augantys žalumynai – skanauti galima praėjus mėnesiui ar pusantro. Špinatai mėgsta šviežiu mėšlu tręštą dirvą. Dienai pailgėjus, trūkstant drėgmės, špinatai greitai subręsta, kelia žiedus, lapai sukietėja, mažėja jų maistinė vertė. Špinatai būna geresnės kokybės, jei yra sėjami keliais etapais: kas dvi savaites, nuo balandžio pirmųjų dienų iki gegužės vidurio ir nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio trečios dekados, derinant įvairaus ankstyvumo veisles.
Ankstyvieji ‘Ispollinskij’ ir ‘Matador’ šiltnamiuose sėjami kovo–balandžio mėnesiais, 3 cm gyliu, eilutėmis. Dygti pradeda prie 4 ºC šilumos. Daigai ir jauni augalai pakenčia –4 ºC šalnas. Pasirodžius tikriesiems lapeliams, retinama 6–10 cm atstumais. Nedideliame šiltnamyje jiems nereikia specialiai skirti lysvės – gali augti tarp ridikėlių. Lapai skinami anksti ryte, kol yra minkšti ir sultingi.