Daržovės ant žiemos stalo
Adelė iš Kelmės rajono žiemą gamina sveikatai naudingas – vitaminingas salotas:
Receptas Nr. 1. Stambiai sutarkuoju 2 morkas, 1 salierą ir 1 juodąjį ridiką. Kubeliais supjaustau 2 konservuotus agurkus. Salotų užpilą gaminu iš 3 šaukštų grietinės, 1 šaukštelio tarkuotų krienų, 1 šaukštelio cukraus, žiupsnelio druskos ir maltų pipirų. Viską gerai išmaišau.
Receptas Nr. 2. Nuplaunu ir nuspaudžiu 2 stiklines raugintų kopūstų. Kopūstus apibarstau 1 šaukštu cukraus. Uždedu 3 – 4 šaukštus grietinės. Viską gerai išmaišau.
Receptas Nr. 3. Stambiai sutarkuoju 3 morkas ir 1 obuolį. Salotų užpilą gaminu iš 2 šaukštų grietinės, 1 šauktelio tarkuotų krienų, žiupsnelio cukraus ir druskos. Viską gerai išmaišau.
Pasakoja Vilma iš Telšių:
Jeigu jau yra daržas ar sodas – daržovių tikrai netrūks ant stalo ir žiemos metu. Šiuo metu daugiausia naudoju marinuotus agurkus, burokėlius ir įvairiausias daržovių mišraines. Mano mišrainės ir patiekalai daromi vadovaujantis receptu „kas po ranka“. Į daržovių mišraines dedu kopūstus, obuolius, morkas, svogūnus, pomidorus, agurkus. Tos daržovės būna pagrindinės, o paįvairinimui ir tuo metu jau užaugus, dedu ir cukinijų, patisonų, aitriosios paprikos, saldžiųjų paprikų, kaliaropių, žiedinių kopūstų… Nepamirštu ir krapų, petražolių, porų. Jų visada turiu šaldiklyje. Šaldau ir vienus, darau ir jų mišinukus. Pasigaminu ir morkų, svogūnų, petražolių, krapų prieskonių mišinukus su druska.
Atradau „Obuolienę“ – smulkiai pjaustyti rūgštesni obuoliai verdami nedideliame kiekyje vandens. Baigus virti sudedami aliejuje pakepinti pjaustyti svogūnai ir smulkiai tarkuotos morkos, malti pipirai, druska. Tokią mišrainę naudojame kaip garnyrą prie žuvies, skanu ir su balta duona. Turint įvairiausių mišrainių, prieskonių mišinukų, drąsiai galiu „žaisti“ virtuvėje gamindama troškinius, padažus, virdama sriubas.
Šiuo metu sandėliuke dar yra šviežių kopūstų, morkų, obuolių. Dažnai pagaminu iš jų salotų. Nors tokioms salotoms paprastai naudojamas pekino kopūstas, bet aš verčiuosi su paprastu, darže užaugusiu kopūstu. Taigi, stambiau sutarkuoju kopūstą, morkoms skirta tarka sutarkuoju morkas, obuolius. Įdedu mirkytų kmynų, maltų pipirų, šaldytų porų, krapų ir nedaug petražolių. Įpilu pagal skonį acto (citrinos rūgšties), aliejaus, padruskinu ir viską gerai sukratau. Valgom ir taip paruoštas, ir įsidėjus majonezo.
Daržovių trūkumo virtuvėje nejaučiu.
Rasos iš Kauno patarimai:
Mūsų šeima valgo ypatingai daug daržovių. Kiekvieną dieną yra daromos salotos ar kokia nors mišrainė, nes mano vyras ir vaikai labai mėgsta daržoves. Kaime mes turime savo daržą, kuriame vasarą auginame įvairias daržoves, salotas, prieskonius, braškes. Todėl mes jas valgome visada šviežias, gaivias, be nitratų ir chemikalų. O kada ateina marinavimo sezonas, prasideda tikras darbymetis. Man pačiai labai patinka eksperimentuoti virtuvėje, todėl marinuoju daug daržovių, įvairių mišrainių, agurkų, pagardų. Mano šeimyna labiausiai mėgsta marinuotus agurkus, todėl agurkams marinuoti turiu nemažai receptų. Taigi žiemą valgome daug marinuotų daržovių. Gaminu ir šviežių daržovių salotų, bet truputį rečiau negu vasarą, nes jos nėra tokios skanios ir šviežios. Mūsų mėstamiausios – žiedinio kopūsto salotos, jos labai skanios ir turi daug vitaminų. Gaminu morkų su česnaku salotas. Kai siaučia gripas, reikia valgyti česnako, o salotose česnakas ne taip stipriai jaučiasi. Burokėlių mišrainę taip pat sveika valgyti – burokėliai stiprina kraują.
Jolanta iš Kelmės rajono džiaugiasi, kad jos šeima valgo daug daržovių salotų, ypač iš savame darže užaugintų gėrybių ir siunčia vieną mėgstamiausių receptų:
Bulgariškos daržovių salotos „Sotenis“
200 g šviežių, žalių agurkų, 200 g žalių, kietų pomidorų, 2 dideli svogūnai, 2 skiltelės česnako, 100 g brinzos arba mocarelos sūrio, pluoštelis ant palangės žiemą išaugintų petražolių (jei tokių neturite, tiks ir pirktinės).
Padažui: 4 šaukštai aliejaus, 2 šaukštai acto (mes vartojame vyno), druska, pipirai.
Daržoves supjaustome gabalėliais, tik svogūnus – griežinėliais. Viską sudedame į gilią salotinę, įdedame susmulkinto česnako, kapotų petražolių ir išmaišome. Aliejus ir actas išsukami ir pasūdomi, į juos įberiame ką tik sugrūstų (mes malame malūnėliu) pipirų ir gautą padažą užpilame ant salotų. Įstatome į šaldytuvą mažiausiai 2 valandoms. Prieš pat patiekiant pabarstome trupinta brinza. Malonaus skonio ir apetitingos salotos.
Tekstas