Pienių midus
Maždaug 1 litrui pienių medaus pagaminti reikia: 300 g pienių žiedų (surinktų švarioje aplinkoje ir būtinai be kotelių, kad gaminys nebūtų kartus!); 1 citrinos sulčių ir nutarkuotos žievelės, 1 litro vandens ir 1 kg cukraus.
Taigi, pirmiausia pienių žiedai be kotelių pamirkomi vandenyje, nuplaunami, dedami į sietelį, nuvarvinamas vanduo.
Sudedami į puodą, užpilamas švarus vanduo ir verdama valandą ant nestiprios ugnies.
Tada viralas paliekamas 12 valandų, kad pienės skysčiui „atiduotų“ visas savo geriausias medžiagas.
Po tų 12 valandų, pienės nusunkiamos. Naudosime skystį. Į jį suberiamas cukrus, citrinos žievelė ir sultys. Kartas nuo karto pamaišant medus ant nedidelės ugnies verdamas nuo valandos iki 2, o išviręs supilstomas į norimo dydžio švarius stiklainiukus ar buteliukus.
Pagal šį receptą išvirto gaminio konsistencija ne visai kaip medaus, tad pavadinau jį midumi. Skonis – mmmmmmm…!!!
Neringa Švelnienė (Mažeikiai)