ČIOBRELIS - Thymus
Daugiamečiai žoliniai augalai, puskrūmiai. Tinka likeriams, bulvių, pupelių ir pomidorų sriuboms, mišrainėms, žuviai, jautienai, veršienai, kiaulienai, triušienai, žvėrienai, daržovių (ankštinių, pomidorų, šparagų) patiekalams paskaninti. Kvapas stiprus, gaivus, skonis aštrus. Čiobrelis – vaistinis augalas. Jo eterinio aliejaus dedama į dezinfekuojamąsias priemones, dantų pastas, parfumerijos gaminius. Arbata tonizuoja, gydo kvėpavimo takų ligas, virškinimo sutrikimus. Medingas. Dekoratyvus. Tinka auginti alpinariumuose, balkono loveliuose, gėlynuose, sienų ir takų plyšeliuose, krepšeliuose ir kt. Gerai auga laidžiame. Kalkingame priemolyje, saulėtoje vietoje.
Naudojamos dalys: jauni ūgliai, lapai (renkami vasarą), žalios arba džiovintos žydinčios viršūnėlės.
Plačiau skaitykite žurnaluose „Gėlių spalvos“ Nr. 14 – „Prieskonių sodas“ ir „Augalų pasaulis“ Nr. 71 – „Daržas namuose“.