Pomidorai - Solanum lycopersicum
Į Europą pomidorai atvežti XVI amžiaus viduryje. Pradžioje tai buvo egzotiški augalai, derantys tik Ispanijoje, Portugalijoje ir Italijoje. Pirmasis juos aprašęs italų botanikas ir gydytojas P. A. Mattioli 1544 metais jų vaisius pavadino auksiniais obuoliais – it. pomi d’oro. Kiek vėliau prancūzai pomidorus pakrikštijo meilės obuoliais – pranc. pomme d’amour. Vokietijoje pomidorai buvo auginami kaip kambarinės gėlės.
Ilgai buvo manoma, kad pomidorai – nuodingi. Maistui juos pradėjo vartoti italai, po to – prancūzai. Kaip daržovės pomidorai pradėti vertinti tik XVIII amžiuje. Nuo tada daržininkams siūlomos sėklos įtraukiamos į katalogus.
Galbūt atrodys keista, bet į Šiaurės Ameriką pomidorai pateko iš Europos XIX a., vykstant europiečių emigracijai.
Dar ne taip seniai pomidorai priklausė bulvinių (Solanaceae) šeimos Lycopersicon genčiai. Dabar, pagal naujausius tyrimus, jie jungiami į labai gausią bulvių (Solanum) gentį. Kad būtų lengviau susigaudyti tokioje gausybėje bulvinių augalų, reikėtų ieškoti smulkesnio taksono – Lycopersicon sekcijos. Ten dabar rasime pomidorą (Solanum lycopersicon) bei laukines rūšis – S. arcanum, S. peruvianum, S. pimpinellifolium ir kitas, iš viso – daugiau kaip 10 skirtingų augalų. Taigi kiti tarptautiniai pomidoro vardai – Lycopersicon lycopersicum ir Lycopersicon esculentum tapo sinonimais.