PANKOLIS PAPRASTASIS - Foeniculum vulgare
Vienmetis, dvimetis ar daugiametis žolinis augalas. Dabar tai labai populiarus, beveik tarptautinis prieskonis. Juo paskaninkite morkų, duonos sriubas, kiaulieną, žuvies patiekalus. Stiebų įdėkite į raugiamus agurkus. Tinka likeriams, arbatoms, vynams aromatizuoti. Kvapas ir skonis švelnus, panašus į anyžių, tik ne toks saldus. Pankolio nevartokite dideliais kiekiais. Sėklų nuoviras palengvina atsikosėjimą, skatina virškinimą, šalina skrandžio spazmus, geriamas, kai pučia vidurius. Be to, sėklas į įvairius gaminius deda ir konditeriai.
Naudojamos dalys: švieži lapai ir stiebai, sunokusios (pilkšvai žalios spalvos) sėklos.
Plačiau skaitykite žurnale „Gėlių spalvos“ Nr. 14 – „Prieskonių sodas“.
Apie pankolių auginimą šiltnamiuose skaitykite žurnale „Augalų pasaulis“ Nr. 58 – „Pavasarinės daržovės šiltnamyje“.