Rozmarinas kvapusis - Rosmarinus officinalis
Daugiametis krūmas. Tinka pomidorų sriubai ir salotoms, daržovių (pomidorų, cukinijų, baklažanų, bulvių) ir jūros gėrybių patiekalams, lašišai, kiaulienai, veršienai, ėrienai, keptai vištienai, žvėrienai, triušienai, grybams, picai, actui, varškei, arbatai aromatizuoti. Kvapas ir skonis aštrus, aitrus, kartokas, dervingas. Augalas vaistinis. Lapų užpilu gydoma migrena, depresija, ginekologinės, kvėpavimo takų ligos, gerinamas virškinimas. Eterinis aliejus įeina tepalų, kuriais gydomas reumatas, egzema, sudėtį.
Rozmarino nepatariama vartoti per dažnai arba dideliais kiekiais, nes nesunku apsinuodyti! Labai dekoratyvus. Galima sodinti konteineriuose, loveliuose, žiemą – vazone ant palangės. Tik nepamirškite genėti.
Naudojamos dalys: švieži arba džiovinti lapai. Renkami augalui žydint.