Maistas kaip vaistas. Ajurvediniai mitybos principai
Ajurveda moko, kad maistas teikia kur kas daugiau nei fizinę kūno mitybą. Jis formuoja mintis, daro įtaką mūsų gebėjimui mąstyti ir suvokti. Kai valgome gerbdami maistą ir meiliai apie jį medituodami, mūsų kūną užpildo spindinti sveikata ir dieviška, gera savijauta. Tačiau kai valgome blogai nusiteikę, kitais požiūriais sveiko maisto valgymo procesas gali pabloginti mūsų sąmonę ir atskirti nuo mūsų vidinio šaltinio.
Rūpestingai paruoštas maistas, valgomas dėmesingai, su malda ir susivienijus su Visuotine Tiesa, kuri pasireiškia su maistu ir per jį, gali mus vėl sugrąžinti prie šio šaltinio. Tada patiriame dvasinę ramybę, fizinį gyvybingumą, psichologinę viltį ir džiaugsmą.
Satviniai valgiai – tai valgiai, kurie atpalaiduoja ir nuramina mintis, yra pilni gyvybinės jėgos (pranos), gaminami lydytame svieste ghi, yra lengvai virškinami ir organizmui suteikia stabilumo ir jėgos. Ekologiškų daržovių ir sunokusių vaisių niekada nederėtų valgyti ne sezono metu, tad sudarant satvinį valgiaraštį svarbu atsižvelgti į metų laikus. Riešutai ir sėklos taip pat suteikia satvos ir yra puikūs satviniai užkandžiai. Svarbios satvinio valgiaraščio sudedamosios dalys yra natūralus medus, saldūs vaisiai ir natūralūs (nefermentuoti) grūdai. Karvių pienas ajurvedoje laikomas turinčiu daugiausiai satvos.
Radžasiniai valgiai pernelyg stimuliuoja arba dirgina kūną bei protą dėl jiems būdingų ar suteiktų savybių, pavyzdžiui, pikantiškumo, rūgštumo ar sūrumo, taip pat dėl aštrumo ir sausumo, todėl dažnai tokie valgiai pernelyg stimuliuoja skrandžio fermentus.
Ištrauka iš Asharya Shunya knygos „Ajurveda. Sveikos gyvensenos išmintis“
Visą straipsnį skaitykite „Žolynų žurnalo“ 2019 m. Nr.4 numeryje.