Aguonų pyragas
2014 m. 8 spalio d.
Paprastas kaip trys kapeikos, prašmatnus kaip vakarinė suknelė…
500 g aguonų, 10 kiaušinių, 3–4 šaukštai džiūvėsėlių, 3 šaukštai miltų, 150 g cukraus, 1 citrina, 1 šaukštas sviesto.
Aguonas užplikykite verdančiu vandeniu ir uždenkite. Kol jos mėgausis karšta vonia, paruoškite kiaušinius. Baltymus atskirkite nuo trynių ir atidėkite į šalį. Į dubenį, kuriame geltonuoja tryniai, suberkite cukrų, džiūvėsėlius, supilkite tarkuotą citrinos žievelę ir sultis. Gerai išplakite, kad ištirptų cukrus. Įjunkite orkaitę – ji turi įkaisti iki 170 °C. Iki stangrių putų išplakite baltymus. Nudenkite aguonas. A-a-ak… koks kvapas – tikrai Kalėdos! Aguonas nuvarvinkite, kad liktų kuo mažiau vandens ir, supylę plaktą kiaušinių trynių masę, sumaišykite.
Torto formą ištepkite sviestu, dugną tolygiai pabarstykite miltais. Belieka į juodą aguonų masę įmaišyti baltutėlį sniegą primenančius plaktus baltymus. Maišykite, kol gausis vientisa masė, ir sudrėbkite į tortinę.
Orkaitė jau įkaitusi? Pašaukite pyragą ir pirmąsias 20 minučių durelių neatidarykite. Apsidairykite – virtuvėje tikras chaosas. Iki iškilmingo momento, t. y. pyrago traukimo iš orkaitės, liko 50 minučių – tikrai suspėsite panaikinti visus pėdsakus. Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš tortinės ir papuoškite taip, kaip pasiūlys jūsų fantazija. Tikrai niekas nesiskųs, kad aguonų įdaro per mažai.
Torto formą ištepkite sviestu, dugną tolygiai pabarstykite miltais. Belieka į juodą aguonų masę įmaišyti baltutėlį sniegą primenančius plaktus baltymus. Maišykite, kol gausis vientisa masė, ir sudrėbkite į tortinę.
Orkaitė jau įkaitusi? Pašaukite pyragą ir pirmąsias 20 minučių durelių neatidarykite. Apsidairykite – virtuvėje tikras chaosas. Iki iškilmingo momento, t. y. pyrago traukimo iš orkaitės, liko 50 minučių – tikrai suspėsite panaikinti visus pėdsakus. Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš tortinės ir papuoškite taip, kaip pasiūlys jūsų fantazija. Tikrai niekas nesiskųs, kad aguonų įdaro per mažai.
Kepėja Morta (Vilnius)