CIDONIJA - Cydonia
Cidonija gali būti painiojama su svarainiu. Bet cidonijos vaisiai stambesni: 3–5 cm ilgio – laukinukų, 5–12 cm – kultūrinių augalų, obuolio arba kriaušės formos, šiek tiek briaunoti. Švieži vaisiai neskanūs, bet perdirbti – visai kas kita. Galima virti kompotą, džemą, daryti cukruočius, maišyti su kitais vaisiais ir uogomis verdant uogienę. Gaiviuosius gėrimus pagardinsite cidonijų sultimis. Vaisių skinti neskubėkite, jie turi kuo geriau subręsti. Rudenį cidonijos gali sulaukti net –2 °C šalnų. Geriausia skinti tada, kai pirmieji vaisiai pradeda byrėti, ir nuskintus dar bent mėnesį palaikyti. Vėliau jie tampa sultingesni, lieka mažiau kietų grūdelių.
Cidonija gražiai žydi didokais, 3–5 cm skersmens, kvapiais, baltais arba šviesiai rožiniais žiedais.