ŠPINATAI - Spinacia
Daržiniuose špinatuose (Spinacia oleracea) – jau pamėgtuose balandinių šeimos augaluose – gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių, baltymų, mineralinių druskų, kalio, geležies, jodo, beveik visų rūšių vitaminų. Be to, špinatuose nesikaupia oksalo rūgštis.
Tai puikūs, sparčiai augantys žalumynai – skanauti galima praėjus mėnesiui ar pusantro. Špinatai mėgsta šviežiu mėšlu tręštą dirvą. Dienai pailgėjus, trūkstant drėgmės, špinatai greitai subręsta, kelia žiedus, lapai sukietėja, mažėja jų maistinė vertė. Špinatai būna geresnės kokybės, jei yra sėjami keliais etapais: kas dvi savaites, nuo balandžio pirmųjų dienų iki gegužės vidurio ir nuo liepos pabaigos iki rugpjūčio trečios dekados, derinant įvairaus ankstyvumo veisles.
Apie špinatų auginimą šiltnamiuose skaitykite „Augalų pasaulio“ Nr. 58 – „Pavasarinės daržovės šiltnamyje“.
Dar apie špinatus rašome „Augalų pasaulis“ Nr. 71 – „Daržas namuose“.